Barack Obama pozvao Amerikance neka preispitaju svoj odnos prema oružju

Američki predsjednik Barack Obama pozvao je Amerikance u četvrtak, dan poslije krvave pucnjave u San Bernardinu, na stvarno promišljanje o problemu vatrenog oružja, mnogo dublje od bilo kakvog ispitivanja javnog mnijenja, ma kako opsežno ono bilo. “Moramo se, kao društvo, preispitati kako bismo poduzeli mjere koje pristup oružju neće onemogućiti, ali će ga otežati”, rekao je Obama.

“Ne možemo prepustiti (snagama sigurnosti) da se same bave tim užasnim pucnjavama. I mi u tome imamo svoju ulogu”, rekao američki predsjednik u kratkom obraćanju javnosti iz Ovalnog ureda, ne isključujući pritom nijedan motiv za jučerašnji napad, pa ni terorizam. Čini se da su Sijed Faruk i Tašfin Malik, par koji je ubio 14 ljudi u Kaliforniji, to učinili prema dobro osmišljenom planu jer je u njihovom domu pronađen kolosalni arsenal streljiva i čak 12 eksplozivnih naprava kućne izrade. Saudijsko veleposlanstvo u Washingtonu objavilo je da je Faruk u ljeto 2014. devet dana boravio u Saudijskoj Arabiji.

Od dolaska na vlast u siječnju 2009. Obama ne skriva želju da postroži zakone koji se bave tom tematikom, ali zasad bezuspješno. Svjestan odnosa snaga u američkom Kongresu, u kojemu u oba doma većinu imaju republikanci što sve zakonske izmjene čini nemogućim, barem u bližoj budućnosti, predsjednik se sad odlučio obratiti izravno narodu, tražeći od Amerikanaca da to pitanje počnu postavljati svojim izabranim predstavnicima, pri čemu ističe rezultate ispitivanja javnog mnijenja koji pokazuju sklonost izmjenama zakonodavstva o posjedovanju vatrenog oružja. “Nikad ne smijemo pomisliti da je ovo dio normalnog stanja stvari”, kazao je Obama u srijedu, nekoliko sati nakon smrtonosne pucnjave, izražavajući žaljenje zbog prizora koji se nemilice ponavljaju u SAD i “koji nemaju pandana u svijetu”.

S oko 270 milijuna komada vatrenog oružja u opticaju, SAD su zemlja koja ima najviše vatrenog oružja po stanovniku (89 komada oružja na 100 stanovnika) među svim razvijenim zemljama. Većina oružja koje je bilo upotrijebljeno u masovnim ubojstvima u SAD kupljeno je u skladu sa zakonom. “Važno je da svi mi, uključujući i one koji donose zakone, utvrdimo što možemo učiniti kako bismo osigurali da kad neki pojedinac želi napasti dugog pojedinca, da mu to bude teže. Danas je prelako”, još je jednom rekao američki predsjednik, kao i nakon svakog masovnog ubojstva koje se dogodilo tijekom njegovog mandata, a nije ih bilo malo.

You may also like

0 comments