Barack Obama je optimističan glede uspjeha summita u Parizu

Američki predsjednik Barack Obama u utorak je kazao kako je optimističan u pogledu uspjeha konferencije o klimatskim promjenama u Parizu, istaknuvši da je borba protiv globalnog zagrijavanja “imperativ” za gospodarstvo i za sigurnost.

“Optimističan sam, uspjet ćemo”, kazao je na konferenciji za novinare, dodavši da je borba protiv globalnog zatopljenja odsad “gospodarski i sigurnosni imperativ kojemu se treba posvetiti odmah”.  “Što prije moramo sve više svojih gospodarskih i vojnih resursa iskoristiti na način da se prilagodimo posljedicama planeta koji se mijenja”, rekao je Obama. “Ovdje u Parizu nastojimo postići sporazum koji će zemljama u razvoju – onima ‘najranjivijima’ kada je o klimatskim promjenama riječ, omogućiti odgovarajuće resurse da se prilagode”, rekao je.

Svijetu je potrebno dugoročno rješenje koje će mu omogućiti suočavanje s klimatskim promjenama, istaknuo je Obama. Smatra da bi postizanje sporazuma o klimatskim promjenama poslalo snažan signal znanstvenicima i investitorima koji bi potaknuo potrebne promjene i inovacije na energetskom planu. Obama je u utorak rekao i da je postignut određeni napredak kada je posrijedi zatvaranje granice između Turske i Sirije, no da i dalje ima određenih “rupa” koje koriste džihadisti IS-a za dovlačenje stranih vojnika i za prodaju nafte. Potvrdio je da je o tome u utorak ponovno razgovarao s turskim predsjednikom Tayipom Erdoganom. On je nakon sastanka s Erdoganom kazao i da ga je pozvao da smanji napetosti s Rusijom a pozvao je obje zemlje da se koncentriraju na “zajedničkog neprijatelja” – Islamsku državu.

You may also like