Home Ekonomija Banke zaprijetile Vladi svim pravnim sredstvima

Banke zaprijetile Vladi svim pravnim sredstvima

by Agencije

Banke na koje će utjecati plan hrvatske Vlade o konverziji kredita vezanih uz švicarske franke (CHF) u eure namjeravaju započeti s pripremama pravnih mjera protiv Vlade, kazao je u ponedjeljak za Reuters izvor iz jedne banke.

Po riječima tog izvora, banke će zatražiti arbitražu Međunarodnog centra za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu. “Reakcije Vlade nisu dosada pokazivale nikakvu naznaku spremnosti na raspravu ili pregovore s bankama. Stoga će banke početi s pripremama pravnih mjera. Poslat će obavijest o sporu prema bilateralnom investicijskom sporazumu s Hrvatskom”, kazao je taj izvor za Reuters.

Hrvatska je Vlada sa sjednice u prošli četvrtak Saboru je uputila prijedloge izmjene dvaju zakona – o kreditnim institucijama i o potrošačkom kreditiranju, kojima predlaže konverziju kredita vezanih uz švicarski franak (CHF) u kredite vezane uz euro i to na način da se položaj korisnika tih kredita izjednači s položajem u kojem bi bili da su uzeli kredit u eurima.

Osam banaka koje su u Hrvatskoj nudile kredite vezane uz švicarski franak (Erste, Hypo Alpe Adria, RBA, Zagrebačka banka, PBZ, Sberbank, Splitska banka Societe Generale i OTP banka) u petak je u zajedničkoj izjavi za medije zatražilo dijalog s Vladom te ponovilo svoj prijedlog rješenja problema zaduženih u “švicarcima” kroz proporcionalnu podjelu troška između uključenih strana, i to samo za socijalno ugrožene skupine građana.

No, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić te ministar financija Boris Lalovac poručili su istoga dana da Vlada čvrsto ostaje kod svojih zakonskih prijedloga rješavanja problema dužnika u švicarskim francima, ocijenivši prijetnjom odnosno ucjenom zajedničku izjava banaka, posebno dio u kojem banke prijete izbacivanjem iz stanova dužnika koji imaju problema u otplati.

Related Posts