Banka za međunarodna poravnanja predlaže zelene rejtinge

Izvješće
Kompanijama bi trebalo dodjeljivati i “zelene rejtinge”, po uzoru na one kreditne, kako bi ih se poticalo da smanjuju emisije ugljičnog dioksida (CO2), preporučila je Banka za međunarodna poravnanja (BIS) u najnovijem izvješću.

Kvartalno istraživanje BIS-a pokazalo je da „zelene„ obveznice ne smanjuju trajno intenzitet emisije CO2 kompanija, budući da ona, nakon početnog smanjenja, obično ponovo raste. Bolji bi poticaj stoga bio sustav rejtinga fokusiran na ukupnu efikasnost po pitanju intenziteta emisija CO2, koji bi investitori i vlasti mogle koristiti za usporedbu tvrtki, smatraju u BIS-u.

U izvješćivanju o emisijama ugljika trenutno se razlikuju tri različita tipa emisija.Prvu skupinu čine one iz vlastitih ili kontroliranih izvora neke tvrtke, drugu neizravne emisije iz proizvodnje kupljene energije, poput struje, a treća uključuje sve ostale neizravne emisije, poput sirovina, putovanja zaposlenika i distributivnih sustava.

Vlade diljem svijeta pokušaju iznaći načine da iskoriste moć financijskih tržišta u borbi protiv klimatskih promjena.

Europska unija finalizira ključni dio sustava kojim će se definirati koja se ulaganja mogu smatrati zelenima, a središnje banke razmatraju poticaje za zelenija poduzeća i penalizaciju onečišćivača, u sklopu programa kupnje imovine ili odobravanja kredita.

Uz pretpostavku da globalni investitori sada preferiraju „zelenije” poslovne modele, u anketi BIS-a ističe se da će tvrtke koje se uspinju na novoj ljestvici zelenih rejtinga vjerojatno imati pristup povoljnijem financiranju.

BIS predlaže stupnjevanje oznaka, pri čemu bi se ”najzelenijim„ tvrtkama dodjeljivale oznake GGGGG a najvećim zagađivačima PPPPP.

You may also like

0 comments