Home TribinaAnalize Bandov: Njemačka postaje zaštitnica liberalno demokratskih vrijednosti

Bandov: Njemačka postaje zaštitnica liberalno demokratskih vrijednosti

by Goran Bandov

U ovom trenutku ne posjedujemo dostatno informacija o kvaliteti i opsegu podnošenog prijedloga tužbe za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti protiv sirijskog vlastodršca Baššār Ḥāfiẓ al-Asad, kojeg su predali šest njemačkih renomiranih odvjetnika u području međunarodnog javnog prava Saveznom državnom odvjetništvo u Karlsruhe.

Za presumirati je da su odvjetnici kako bi dodatno osnažili svoje argumente, intervjuirali niz izbjeglica iz Sirije koji trenutno borave u Njemačkoj, kao direktne svjedoke ratnih događanja u Aleppu i okolici, ali i nizu drugih područja Sirije. Ako je sve kvalitetno pripremljeno, odluku o prihvaćanju tužbe Saveznog državnog odvjetništva u Karlsruhe možemo promatrati kao snažni doprinos razvoju međunarodnog kaznenog prava, čak i u slučaju, da se Baššār Ḥāfiẓ al-Asad osobno nikad ne pojavi na sudu.

Već će se i samo prihvaćanje tužbe moći promatrati u kontekstu promocije Njemačke kao stožerne zaštitnice liberalno-demokratskih vrijednosti u zapadnom svijetu. Uz to, ona je trenutno jedna od rijetkih značajnijih aktera na međunarodnoj sceni, koja jamči poštivanje preuzetih međunarodno pravnih obveza, ali i promociju ideja mira, sloboda kao i međunarodnog razumijevanja i suradnje. Uz to je, njemačka kancelarka Angela Merkel jedna od rijetkih globalnih lidera potpuno lišenih potrebe za teatralnošću i neodgovornim reakcijama na međunarodnoj sceni.

Ipak, predstojeći izbori u Francuskoj i Njemačkoj u 2017. godini, mogli bi dodatno zakomplicirati položaj liberalno-demokratskih vrijednosti u zapadnim društvima te uvesti nove aktere sklone izolacionizmu i populizmu na francusku i njemačku, a time i međunarodnu scenu. Tim više je stvorena potreba udruženog djelovanja snaga u zapadnim društvima, koje možda i ne dijele u potpunosti ujednačene političke stavove, ali su suglasni o značaju i potrebi zadržavanja liberalno-demokratskih vrijednosti, promociji međunarodne suradnje i razumijevanja te mira kao osnove države blagostanja.

Autor je prof. dr. sc. Goran Bandov, pravnik i politolog, profesor na Visokoj školi međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld.

Related Posts