Bandov: Hrvatskim građanima treba pravna sigurnost, a ne obvezni vojni rok

Kome u Hrvatskoj treba militarizacija društva? Kome treba obvezni vojni rok? Vojnoj industriji, prekupcima municije, nekim predavačima, koji bi tamo dobili neku nagradu za predavanja, kuharicama koje bi se zaposlile ili bi njihovo trenutno radno mjesto bilo smislenije, i u konačnici nekim političarima, koji su pronašli temu o kojoj sad mogu raspredati.

Gubitnici su gotovo svi ostali, a posredno i ovi nabrojani, jer mladići i djevojke u tom vremenu obveznog roka neće moći stvarati novu dobit za naše društvo, neće napredovati u karijeri, neće ostvarivati međunarodnu suradnju ni kontakte, koji mogu pomoći našem društvu da bude bliže društvu blagostanja.

Hrvatskim građanima sigurno ne treba radikalizacija i militarizaciji. Ne treba im obvezni vojni rok. Građanima se može omogućiti dobrovoljni vojni rok. Vojska se mora u potpunosti profesionalizirati, jer ratovi sutrašnjice će zahtijevati vrlo specifična i sofisticirana znanja, koja će se svakih par godina u potpunosti mijenjati i zahtijevati vrlo intenzivno cjeloživotno usavršavanje, što nije moguće odraditi ni u najsavršenije zamišljenom vojnom roku. Kako je Hrvatska u NATO sustavu, priča o obveznom vojnom roku je neshvaćanje vremena u kojem se nalazimo.

Hrvatskim građanima treba pravna sigurnost i odgovorno upravljanje državom. Njima treba promišljena i održiva ekonomija, koja će im omogućiti život dostojna čovjeka. Njima treba kvalitetna zdravstvena zaštita. Njima treba oslobođenje od silnih besmislenih nameta, prireza i poreza, ali i gomile besmislenih propisa i papira, kojima je jedini smisao dati radnu aktivnost nekom od službenika države i privid smisla njegovog radnog mjesta. Hrvatskim građanima treba omogućiti da izraze sebe, ostvare svoje slobode i prava i da pomognu društvu da krene u bolje sutra.

Mišljenje je objavljeno na FB profilu prof.dr.sc. Gorana Bandova, pravnika i politolog, izvanrednog profesora i prodekana Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld, međunarodnog stručnjaka za međunarodno javno pravo i međunarodne odnose.

You may also like