Bandić Plenkoviću i Milanoviću “ponudio” veleposlanička mjesta

Novi broj Globusa donosi veliki intervju s prvim čovjekom Zagreba i vođom koalicije “Za premijera” Milanom Bandićem, koji je najavio da će, ako ne već ove godine, premijer postati svakako 2020. “Do tada ću imati pravu organizaciju po cijeloj Hrvatskoj”, najavljuje Bandić, “a moja Stranka rada i solidarnosti imati će 50.000 članova diljem zemlje i biti jača i od HDZ-a i od SDP-a.”

Takvo uvjerenje Bandić temelji na vlastitom političkom iskustvu: “Četiri puta sam pobijedio na čelu velike stranke, zagrebačkog SDP-a, a 2013. sam išao sam, kao neovisni kandidat”, kaže. “Pokazao sam da nije istina to što su svi do tada govorili: da je lako pobjeđivati s bedžom velike stranke.”

Birače poziva da 11. rujna lustriraju i HDZ i SDP: “Svaka njihova izborna pobjeda bila je pobjeda samo za njih, za stranačke poslušnike, za njihovu interesnu klijentelu. Građani su svaki put nakon tih izbora izgubili. I zato pozivam birače da ih lustriraju.” To objašnjava stavom da je bipolarni politički sustav u Hrvatskoj kriv za sve.

“Kad im treba Ustavni sud, HDZ i SDP se dogovore. Kad im treba politička marginalizacija Hrvata iz dijaspore, oni se dogovore. Prodao ih je HDZ.”

Bandić ne štedi riječi o svojim političkim protivnicima, a posebno je oštar prema stranci Bože Petrova. “Most nema stranačku vojsku, to je prazna puška, to su smiješni ljudi”, kaže i najavljuje: “Oni će na ovim izborima biti prepolovljeni u broju mandata.”

Petrov bi se uostalom najprije trebao dokazati kao gradonačelnik Metkovića, smatra Bandić. “Vodi li Most dobro taj grad, pokazat će se u svibnju iduće godine. Da biste testirali povjerenje građana, morate pobijediti dvaput na izborima, a ne jednom. Prvi put može pobijediti svaka budala, ali ostati na vlasti ne može svaka budala, donosi Jutarnji list.

No, nije blag ni prema vođama dvaju najvećih hrvatskih stranaka. “I Plenković i Milanović su prekrasni ljudi, dobri diplomati, ali jedan je dokazano nesposoban, a drugi nedokazano sposoban”, smatra Bandić. “U mojoj vladi oni bi mogli biti dobri veleposlanici ili izaslanici u Bruxellesu. Znaju jezike, imaju karijere, pristojno izgledaju, zgodni dečki. I tu bi Hrvatska dobila.”

0 comments