Home Hrvatska Banac o antifašizmu i sukobu u SDP-u

Banac o antifašizmu i sukobu u SDP-u

by Goran Bandov

Gost Studija 4 na HTV-u bio je profesor Ivo Banac. Govorio je o imenovanju Zlatka Hasanbegovića za ministra kulture, izgledima nove Vlade i o stanju u SDP-u.

Optužbe na račun ministra kulture zbog navodnog relativiziranja antifašizma odbacio je kao neutemeljene. Izjava Zlatka Hasanbegovića je izvučena iz konteksta, tvrdi. Rekao je da ima povjerenje u njega jer je “riječ o odgovornom čovjeku koji ministarstvo u rasulu može postaviti na zdrave noge”. Kada se osvrnuo na pojam antifašizma naglasio je da je riječ o konceptu koji mnogi nažalost ne razumiju, a što je osobito vidljivo na primjeru aktivističkih udruga koje taj pojam koriste kao sredstvo pomoću kojeg žele diskreditirati novog ministra.

Upitan da komentira pozive da se provede lustracija, rekao je kako je za to već kasno i da se to trebalo napraviti prije 25 godina. Što se tiče izgleda nove Vlade – nada se da će rezultati biti dobri. Pribojava se jedino problema unutar same koalicije i loše komunikacije koja rezultira oprečnim stavovima koji se iznose u javnost od strane ljudi iz iste Vlade. Zbog toga pozdravlja osnivanje Vijeća za suradnju.

Stanje u SDP-u opisao je kao “bratoubilački rat” koji će kulminaciju dosegnutu 2. travnja na unutarstranačkim izborima. Nada se da će pobjediti opcija koja će se zauzimati za istinsku socijaldemokraciju, a ne za podjele u društvu. Oštro je osudio sudjelovanje saborskog zastupnika SDP-a Nenada Stazića na prosvjedima ispred Vlade u organizaciji Radničke fronte, ekstremno lijeve stranke, rekavši kako je to dokaz da ekstremizam tinja u SDP-u, piše HRT.

Related Posts