Ban otvorio Glavnu skupštinu UN-a

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon otvorio je u utorak raspravu na 71. zasjedanju Opće skupštine UN-a pozivom na okončanje sukoba u Siriji i osudio je “gnjusan, divljački” napad na humanitarni konvoj kod Alepa.

“Pozivam sve one koji imaju utjecaja da okončaju sukob i pokrenu pregovore”, rekao je Ban u svom oproštajnom obraćanju. Bivši južnokorejski ministar vanjskih poslova odlazi s dužnosti glavnog tajnika UN-a 31. prosinca, nakon deset godina. U središtu ovogodišnjeg okupljanja svjetskih čelnika je rat u Siriji, koji je ušao u šestu godinu i u kojemu je ubijeno više od 300.000 ljudi.

Ban je osudio “gnjusan, divljački i očito namjeran napad” na humanitarni konvoj kod Alepa i potvrdio je da su Ujedinjeni narodi suspendirali dopremu humanitarne pomoći. “Baš kad pomislite da ne može gore, prag izopačenosti spusti se još niže”, dodao je Ban.

On je pohvalio humanitarne djelatnike u konvoju za Alep nazvavši ih “junacima” i rekao je da su oni koji su ih bombardirali “kukavice”. Optužio je sve strane za ubijanje nevinih ljudi ali najviše sirijski režim koji nastavlja “bombardirati četvrti i sustavno mučiti tisuće zatočenika”. Zatim je kritizirao “moćne pokrovitelje” koji raspiruju sukob i sudjeluju na zasjedanju Opće skupštine ovoga tjedna u New Yorku. “Danas su nazočni u ovoj dvorani predstavnici vlada koje su ignorirale, omogućavale, financirale, sudjelovale ili čak planirale i provodile zločine koje su sve zaraćene strane u Siriji izvršile protiv sirijskih civila”, naglasio je Ban.

You may also like

0 comments