Ban Ki-Moon zatražio prekid ratovanja u Jemenu

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon u srijedu je pozdravio najavljen kraj zračnih udara arapske koalicije predvođene Saudijskom Arabijom na šijitske pobunjenike Hutije u Jemenu i pozvao na “kraj borbi što je prije moguće”.

Govoreći nakon sastanka Vijeća sigurnosti, Ban je kazao da je “spreman ponuditi svu neophodnu diplomatsku pomoć kako bi se ta kriza riješila dijalogom”. Prije početka zračnih udara 26. ožujka, UN je pokušao posredovati u dijalogu dviju strana no tadašnji UN-ov izaslanik Džamal Benomar je 15. travnja podnio ostavku zbog kritika zemalja Perzijskog zaljeva. Ban je imanovao njegovog nasljednika i sada čeka “na pozitivan odgovor umiješanih strana”.

Ban je pozdravio izjavu arapske koalicije da “podržava brzu obnovu političkog procesa u Jemenu i angažman u zaštiti civila i pristupu humanitarnoj pomoći za sve stanovnike zemlje”.Pobunjenici traže potpuni prekid zračnih udara koji su se nastavili i u srijedu, usprkos jučerašnjim obećanju sunitske koalicije o prekidu bombardiranja. Arapska koalicija ponovo je bombardirala položaje šijitskih Hutija u južnom Jemenu, a prema dojavi stanovnika izvršeno je najmanje 12 zračnih udara. U pet zračnih napada na provincije Lahj i Dalea ubijeno je 10-ak šijitskih boraca, potvrdili su stanovnici.

Borbe između Hutija i pristaša izgnanog predsjednika Abd-Rabua Mansura Hadija, kojeg podupire Saudijska Arabija, rasplamsale su se u spomenute dvije provincije nakon početka zračnih udara 26. ožujka. Zračni udari ratnog zrakoplovstva arapskih zemalja koje sudjeluju u koaliciji zabilježeni su i na središnji grad Taiz.

Huti kontroliraju prijestolnicu Sanu, a koalicija ih želi zaustaviti u osvajanju Adena, lučkog grada na jugu Jemena. (Agencije)