Ban Ki Moon ovoga tjedna putuje u Sjevernu Koreju

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon posjetit će ovaj tjedan glavni grad Sjeverne Koreje Pjongjang, objavila je u ponedjeljak južnokorejska novinska agencija Yonhap navodeći izvor UN-a, što se ocjenjuje kao rijetko diplomatsko otvaranje te izolirane države.

Ban, koji dolazi iz Južne Koreje, ranije ove godine objavio je da planira posjetiti Sjever, ali je Pjongjang u posljednji trenutak povukao dopuštenje bez objašnjenja. “Nemoguće je da se UN-ov glavni tajnik ne susretne s vođom Sjeverne Koreje koja je članica UN-a tijekom posjeta zemlji”, kazao je izvor za Yonhap, dodajući da će taj put vjerojatno dati značajan poticaj rješavanju otvorenih pitanja na korejskom poluotoku.

Sjeverna Koreja nalazi se pod jakim sankcijama UN-a, EU-a i SAD-a zbog lansiranja raketa i nuklearnih pokusa. Južnokorejsko ministarstvo vanjskih poslova nije potvrdilo to izvješće, kao ni UN-ov glasnogovornik. Dvojica ranijih šefova UN-a posjetila su Sjevernu Koreju – Kurt Waldheim je bio u Pjongjangu 1979. i ponovno 1981. a Butros Butros-Gali 1993.

You may also like