Ban Ki Moon izrazio zadovoljstvo organizacijom pregovora o Siriji

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon pozvao je u četvrtak sudionike pregovora o Siriji koji se održavaju u Beču da budu “fleksibilni”, izrazivši zadovoljstvo zbog “visoke razine” skupa, napose sudjelovanja iranskog ministra vanjskih poslova.

“Ohrabren sam visokom razinom sudionika koji se sutra sastaju u Beču kako bi razgovarali o stanju u Siriji”, rekao je Ban Ki-moon na tiskovnoj konferenciji u Madridu, odgovarajući na pitanje o dolasku ministra vanjskih poslova Irana Mohamada Džavada Zarifa koji će se priključiti pregovorima. “Kao što uvijek kažem, nema vojnog rješenja” za građanski rat u Siriji u kojemu je od 2011. izginulo više od 250.000 ljudi, dodao je Ban Ki-moon na toj konferenciji kojom je zaključio trodnevni posjet Španjolskoj gdje je sudjelovao na konferenciji o sprječavanju “nasilnog ekstremizma”. “Pozivam pet zemalja (sudionica) da pokažu kvalitete svjetskih vođa umjesto da daju prednost nacionalnim stajalištima”, u protivnom će “još veći broj ljudi patiti”.

Pregovori o Siriji nastavili su se u četvrtak u Beču uz sudjelovanje šefova diplomacija Sjedinjenih Država, Rusije, Turske i Saudijske Arabije. Prije skupa sastali su se američki državni tajnik John Kerry i iranski šef diplomacije Zarif. Ti pregovori u petak će se proširiti na nekoliko drugih europskih i regionalnih zemalja i organizacija, a prvi puta će sudjelovati i Iran.

You may also like