Baltičke zemlje se povezuju sa Zapadnom Europom

TALLINN, 1. veljače 2017. (Hina/AFP) – Baltičke države potpisale su u utorak sporazum o gradnji visokobrzinske željezničke linije koja će ih povezati s Berlinom i zapadnom Europom, prenosi France Presse.

Projekt Rail Baltica, koji bi na kraju mogao regiju povezati I s Finskom i drugim nordijskim zemljama putem podvodnog željezničkog tunela, stajat će po procjenama 5 milijardi eura.

“Moramo nastaviti jačati svoje obrambene kapacitete”, rekao je latvijski premijer Maris Kucinskis na zajedničkoj konferenciji za novinare s kolegama iz Estonije i Litve u Tallinnu.

Projekt će povezati Tallinn s Berlinom preko Varšave do 2025., a sufinancirati bi ga trebao EU.

“Kao Poljak, shvaćam koliko je ovaj projekt važan, ne samo za baltičke države nego i za cijelu Europu i prema tome možete računati na mene”, rekao je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, koji je također bio nazočan potpisivanju sporazuma.

Voditelj projekta Baiba Rubesa rekao je da će se države sudionici projekta natjecati za europska sredstva i da se nadaju da će EU pokriti 85 posto troškova.

Estonija, Litva i Latvija imaju željezničke pruge iz sovjetskog doba. Zajedno imaju samo šest milijuna ljudi i nadaju se da će im nova željeznička linija otvoriti nove prilike na području trgovine i logistike.

No kritičari upozoravaju da bi projekt mogao biti preskup te da bi mogao imati štetan utjecaj za okoliš jer će pruga prolaziti kroz do sada nedirnute šume i močvare.

(Agencije)

You may also like