Balkanska ruta na nuli, je li to kapitulacija Unije?

Hrvatska, Slovenija i Austrija na summitu EU-a u ponedjeljak zagovarale su zatvaranje balkanske rute za migrante i rezultat toga je da “smo danas na nuli”, rekao je u srijedu na tiskovnoj konferenciji hrvatski premijer Tihomir Orešković

Naš je zajednički stav bio da treba zatvoriti balkansku rutu i da takva formulacija treba ući u završnu izjavu sa summita, rekao je Orešković. Iako je izjava ublažena pa su čelnici EU-a prihvatili forumlaciju da je “neregularni tok migranata duž zapadnobalkanske rute sada završen”, Orešković smatra da je cilj ispunjen jer je poruka iz Bruxellesa bila jasna.

Slovenija je jučer aktivirala schengenska pravila, što znači da osoba koja ne traži azil neće proći kroz Sloveniju, što je stvorilo domino efekt od Hrvatske preko Srbije do Makedonije, rekao je premijer.  “Danas smo na nuli”, naglasio je Orešković govoreći o broju migranata u prolasku kroz Hrvatsku. “To je pozitivan rezultat za Hrvatsku i za naše susjede”.
Sve se to dogodilo bez ikakvih tenzija, izazova, zahvaljujući super suradnji i odličnoj koordinaciji s državama balkanske rute, rekao je Orešković.

Odluka o zatvaranju balkanske rute za izbjeglice politička je, moralna i pravna kapitulacija Europske unije i dokaz da je politika “daleko od očiju, daleko od srca” snažnija od bilo koje vladavine prava i međunarodnih obveza, poručili su u srijedu aktivisti inicijativa “Dobrodošli” i “Are You Syrious” te Centra za mirovne studije koji su se okupili na Trgu sv. Marka. Toj političkoj, moralnoj i pravnoj kapitulaciji noćas su se brzometno priključile Slovenija, Srbija i Hrvatska čime je i naša država kao i čitava Europa izdala izbjeglice i sve svoje građane, javne službe koji su proteklih mjeseci pokazali solidarnost prema ljudima koji bježe od ratnih katastrofa, poručila je u ime inicijative Dobrodošli Marina Škrabalo.

Unatoč toj solidarnosti, pokazalo se da je ovakav panični model rješavanja izbjegličke krize prevladao, ocijenila je Škrabalo dodavši da se nakon najnovije odluke više ne može govoriti o pravnom poretku i bilo kakvoj logici političkog odučivanja. Ovom odlukom EU i sve države na europskoj izbjegličkoj ruti dale su zeleno svjetlo za krijumčarenje ljudima, navela je Škrabalo dodajući da je za izbjeglice uveden model – tvrđava Europa. Asija Korbat iz inicijative Are You Syrious navela je kako po informacijama volontera krijumčari već obilaze kampove na grčko-makedonskoj granici i nude prijevoz za 2500 eura.

Zatvaranjem balkanske rute nije riješena izbjeglička kriza već se samo podigao zid da se onima koji žele u Europu oteža, rekao je Gordan Bosanac iz Centra za mirovne studije. Hrvatskog premijera treba upitati što će Hrvatska učiniti, što je učinila po pitanju zaustavljanja rata u Siriji te po pitanju da se ne osnažuje turska Vlada koja krši ljudska prava svojih građana, rekao je Bosanac ocijenivši da se Hrvatska pomalo uvukla u priču o militarizaciji balkanske rute. Najavio je da će se u petak u 18 sati na Trgu sv. Marka održati mirni prosvjed protiv zatvaranja granica za izbjeglice i pozvao sve građane koji su pokazali solidarnost i humanizam da im se pridruže.

You may also like