Home Energetika Balans između potražnje u SAD-u i straha za kinesku ekonomiju stabilizirao cijene nafte

Balans između potražnje u SAD-u i straha za kinesku ekonomiju stabilizirao cijene nafte

by Energypress.net

Analiza dana

Cijene nafte zadržale su se u utorak na međunarodnim tržištima blizu razine od 82 dolara, balansirajući između procjena o snažnoj potražnji za gorivom u SAD-u tokom ljeta i strahovanja od posustajanja aktivnosti u Kini. Na londonskom je tržištu cijena barela znosila 81.67 dolara, a na američkom 77.69 dolara.

Na početku tjedna raspoloženje na tržištima obilježila je procjena analitičara Goldman Sachsa da će zbog solidne potražnje transportnog sektora tokom ljeta tržište u trećem tromjesečju bilježiti deficit od 1,3 milijuna barela dnevno, unatoč jakom dolaru i mogućoj odgodi sniženja kamatnih stopa.

Pozornost se zato preusmjerila na završetak sjednice američke središnje banke koja će sutra objaviti odluku o kamatnim stopama i naznačiti smjer monetarne politike u idućim mjesecima. Trgovci su oprezni i uoči objave novih makroekonomskih podataka iz Kine. Ako kineski indeks proizvođačkih cijena pokaže da su se smanjile za dva posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, to će značiti da rizik stvaranja deflacijske spirale nije otklonjen i da bi potražnja za naftom mogla oslabiti.

Deflacija može zakočiti potrošnju budući da tvrtke i građani odgađaju kupnju u očekivanju još nižih cijena. U takvim se uvjetima gospodarska aktivnost smanjuje, što znači i slabiju potražnju za energentima.

Related Posts