Baghdadi pobjegao iz Rake, pada li važno uporište Islamske države?

Uporište zla, grad Raka mora pasti i teroristi moraju odgovarati za svoja zlodjela, složili su se i francuski i ruski predsjednik Hollande i Putin te se na zadnjem sastanku u Moskvi u četvrtak dogovorili kako trebaju razmijeniti obavještajne podatke, a zračne udare treba „uskladiti” i usmjeriti upravo na tzv. glavni grad kalifata Raku, koji je simbol te zločinačke tvorevine. S njima se složio i predsjednik SAD-a Obama. Zadnjih dana upravo je Raka izložena snažnim udarima iz zraka sa svih strana.

I dok tri svjetske sile iz zraka nemilosrdno udaraju po položajima terorističke organizacije Islamske države, oko grada kopnene snage kurdske Jedinice narodne obrane (YPG) stežu obruč s jedne strane, a sirijska režimska vojska s druge strane. Više od četiri tisuće kurdskih boraca samo čeka naredbu da krene u konačnu ofenzivu na grad Raku. Borbe između kurdskih snaga i ISIL-a već se vode u predgrađu Rake te su kurdski borci udaljeni svega 30 kilometara od centra grada. Kurdske snage, još od kada su zauzele gradić Tal Abyad pokraj Rake u lipnju, pripremaju se zauzeti i prijestolnicu kalifata. SAD im je slao oružje kao podršku u borbi, a nedavno im je u pomoć stiglo i stotinjak američkih vojnih stručnjaka koji su im pomagali u razradi strategije osvajanja Rake, a koordiniraju i američke zračne udare.

S druge strane, sirijska vojska preuzela je kontrolu i nad dva naselja, Kaskis i Akula, kao i nad većim prostorom poljoprivrednog zemljišta gdje su pronađeni ISIL-ovi tuneli i druge strukture. Ova naselja nalaze se oko 60 kilometara istočno od Alepa. Isto tako zauzeto je i nekoliko kilometara ključne magistrale koja povezuje ovaj prostor s Rakom. U gradu Raki vlada velika panika. Prema sirijskim vojnim izvorima, grad su napustili i visoki dužnosnici terorističke organizacije Islamske države s obiteljima, među kojima i sam kalif Abu Bakr Al-Baghdadi i njegova desna ruka i glasnogovornik Abu Muhamed Al-Adnani, ali i velik broj stranih džihadista jer svjesni su da je cilj koalicijskih snaga uništiti i osvojiti njihovu prijestolnicu Raku, što bi značilo početak kraja kalifata, piše Večernji list.

Svjedoci iz grada Rake tvrde kako borci terorističke organizacije Islamske države intenzivno rade na postavljanju obrane grada te užurbano grade bunkere oko grada i podzemne tunele ispod njega, ali su onemogućili i pristup internetu jer vjeruju da koalicija danas ima tehniku kojom preko interneta može locirati njihove položaje.

You may also like

0 comments