Babiš: Vlada s komunistima i krajnjom desnicom samo u nuždi

 Češki premijer Andrej Babiš rekao je u četvrtak da je formiranje vlade s dvije male stranke, jednom koja se protivi NATO-u i drugom koja je protiv EU-a, posljednja solucija za koju se neće odlučiti bez jasne potpore svoje stranke ANO, prenosi češki tisak.
Babiš je pobijedio na izborima u listopadu, ali ANO nema parlamentarnu većinu i on tek treba osigurati dovoljnu potporu da mu bude izglasano povjerenje.

Pregovori sa socijaldemokratima, koji su predvodili prethodnu koalicijsku vladu u kojoj je bio i ANO, prošli su tjedan propali, a druge veće stranke ne žele pregovarati s Babišem zbog sumnji da je pronevjerio novac iz EU fondova, što on niječe.

Predsjednik Miloš Zeman u utorak je savjetovao Babišu da umjesto toga pregovara s krajnje lijevim komunistima, koji žele izići iz NATO-a, i krajnje desnom strankom SPD, koja traži da zemlja napusti EU.

Babiš je, u intervjuu za dnevnik Mlada Fronta Dnes od četvrtka, rekao da je to trenutačno njegova jedina opcija. “Ako i ANO to tako protumači, ne preostaje ništa drugo nego surađivati (s komunistima i SPD-om).”

Babiševa manjinska vlada nije u siječnju dobila povjerenje i vodstvo ANO-a razgovarat će u četvrtak o koracima koji slijede. Babiš, uspješan poslovni čovjek težak milijarde, rekao je da se ne boji kritika iz inozemstva ako sastavi vladu s komunistima i SPD-om. “Apsolutno ne, to je fikcija čeških novinara. Pogledajte što se događa u Austriji”, rekao je. Austrija od prosinca ima vladu s krajnje desnom Slobodarskom strankom.

You may also like

0 comments