B. Gašo: Bili bismo u S. moru i učinkovitiji uz drugačiju poreznu politiku

Kao što je dobro poznato, dugotrajni pad cijena nafte potaknuo je značajan pomak u ponašanju i poslovnim modelima među proizvođačima nafte. Jedinični operativni troškovi u Velikoj Britaniji su prepolovljeni s trideset dolara po barelu na petnaest dolara, od 2014., dokazujući kako te promjene je još uvijek moguće profitirati u Sjevernom moru.
Upstream će i dalje igrati ključnu ulogu za MOL Grupu u budućnosti, piše član uprave grupe Berislav Gašo na LinkedInu. Cjelokupni cilj je zadržati isplativo poslovanje u okruženju niskih cijena nafte s naglaskom na stvaranje nove vrijednosti. Sljedećih pet godina, sektor upstreama očekuje kako će iz svog poslovanja ostvariti milijardu dolara slobodnog novčanog tijeka, uz pretpostavku kako će cijena nafte biti 50 dolara po barelu te uz pretpostavku organskih ulaganja od oko 2 milijarde dolara.

Dok tri četvrtine naše proizvodnje nafte i plina dolazi iz bazena u Hrvatskoj i Mađarskoj, MOL-ova je prisutnost u Velikoj Britaniji i Norveškoj uspješno izgrađena tijekom proteklih nekoliko godina. MOL je ušao u UK godine 2014. kroz stjecanje portfelja u tvrtki Wintershall UK kroz koje je stekao poziciju u području Scott.

Područje Scott je zrelo i strateško središte s brojnim otkrićima u neposrednoj blizini, gdje polje Catcher predstavlja najveću investiciju tvrtke MOL u Velikoj Britaniji. Projekt dobro napreduje, no taj je bazen osjetljiv na razinu cijena nafte, a portfelj MOL-a, kao i većine ostalih u Velikoj Britaniji, pod tim je utjecajem. Iako je smanjenje operativnih troškova bilo je uspješno, nije vrijeme za samozadovoljstvo.

Naš pristup norveškoj kontinentalnoj platformi Norwegian Continental Shelf (NCS) gradio kroz istraživanje i akviziciju Ithaca Norgea 2015. godine. Dodavanje norveškog portfelja više je nego udvostručio nerizične resurse na rekordnih 1,2 milijardi barela.

Najpotencijalniji projekt je Mandal High, koji je privukao pozornost brojnih vodećih tvrtki u Norveškoj. MOL planira testirati koncept projekta s nekoliko istraživačkih bušotina u sljedećih nekoliko godina.

U Velikoj Britaniji MOL ima neaktivnu poziciju u svim razvojnim i proizvodnim sredstvima, ali u Norveškoj je operater većine svojih licenci. Aktivnosti su koncentrirane u središnjim područjima u dijelu norveškog Sjevernog mora koji se nalazi u neposrednoj blizini postojeće infrastrukture, što olakšava brzu transformaciju od otkrića do proizvodnje.

Velika Britanija i Norveška dijele zajednički geološki položaj. No, postoje značajne razlike u komercijalnim, poreznim i regulatornim režimima u obje zemlje. Velika Britanija pruža izloženost okruženju višoj cijeni nafte, dok Norveška ima porezni režim koji potiče istraživanje. Norveška je relativno neistražena u usporedbi s Ujedinjenom Kraljevstvom s velikim resursom koji tek treba otkriti. Ono što je posebno ohrabrujuće je što su troškovi razvoja znatno smanjeni tijekom posljednjih nekoliko godina.

U Velikoj je Britaniji regulator sada je aktivnije angažiran. U MOL-u vjeruju kako je u Britaniji vrijeme za promjene regulatornog i poreznog režima. Nedavno ukidanje poreza na dobivanje nafte i smanjenje poreza na dodanu vrijednost nije osobito pomoglo u poticanju novih investicija i korisno je samo za one tvrtke koje ostvaruju dobit.

Nedostatak značajnih poreznih olakšica za istraživanje i procjenu bušenja treba posebno naglasiti. Konkretno, porezni poticaji za procjenu bušenja bi pomogli smanjiti rizik.. “Financijski robusni partneri u zajedničkom pothvatu kao što je MOL izloženi su riziku financijski ugroženih partnera”, piše Gašo na Linkedinu te dodaje kako postojeća infrastruktura ima svoje životni vijek, a porezno onemogućavanje razvijanja novih bušotina mogla bi biti izgubljena prilika u budućnosti.

You may also like