Home Hrvatska AZTN kaznio medije za koncentraciju

AZTN kaznio medije za koncentraciju

by admin

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) izrekla je simbolične upravno-kaznene mjere od po 10 tisuća kuna tvrtkama Totalni radio, Expres radio, Radio Trsat te Nautički centar Prgin zbog propuštanja prijave koncentracije, izvijestili su u četvrtak iz AZTN-a.

Agencija je u proteklom razdoblju provela nekoliko postupaka radi utvrđivanja uvjeta za izricanje upravno-kaznene mjere poduzetnicima koji obavljaju djelatnosti na tržištu elektroničkih medija, a koji su joj u zakonskom roku propustili podnijeti na ocjenu prijave koncentracija u medijima te su ih proveli bez odluke AZTN-a. Riječ je o postupcima koje je Agencija vodila po službenoj dužnosti, jer propuštanje prijave koncentracije i njezina provedba bez odluke AZTN-a o dopuštenosti, predstavlja lakšu povredu Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja, pojašnjavaju iz Agencije.

Stoga su simbolične upravno-kaznene mjere u iznosu od 10 tisuća kuna izrečene poduzetnicima Totalni radio i Expres radio iz Zagreba, NCP-Nautički centar Prgin – remontno brodogradilište Šibenik te Radio Trsat iz Rijeke. “Svrha kažnjavanja u ovim slučajevima je odvraćanje poduzetnika od ponavljanja povrede, ali i odvraćanje drugih poduzetnika od kršenja odredaba Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja vezano uz prijave koncentracija kao i povećanje svijesti poduzetnika o potrebi poštivanja prisilnih propisa”, ističu iz Agencije.

Naime, dodaju, unatoč javnim pozivima poduzetnicima iz područja medija i elektroničkih medija, u kojima ih je Agencija u više navrata podsjećala kako medijske koncentracije podliježu obvezi prijave neovisno od ekonomskog praga njihove veličine, trend propuštanja prijava je nastavljen.

Tako je Agencija tijekom 2014. zbog propuštanja prijave koncentracija otvorila sedam postupaka za izricanje upravno-kaznenih mjera nakladnicima iz područja medija. “Agencija stoga ponovno naglašava kako tržište medija predstavlja izuzetak od općeg pravila obveze prijave koncentracije Agenciji na ocjenu, prema kojem toj obvezi podliježu samo one koncentracije čiji sudionici, prema kriteriju ostvarenog prihoda, prelaze zakonom utvrđeni prag ekonomske veličine. Nakladnici medija Agenciji su dužni prijaviti sve koncentracije, neovisno od ekonomskog praga njihove veličine”, poručuju iz AZTN-a.

Podsjećaju kako je obveza prijave koncentracije u području medija i elektroničkih medija Agenciji određena ne samo Zakonom o zaštiti tržišnog natjecanja već i Zakonom o medijima, Zakonom o elektroničkim medijima te Uredbom o načinu prijave i kriterijima za ocjenu koncentracija poduzetnika.

Related Posts