Azerbajdžanski predsjednik bi mogao dobiti veće ovlasti

Azerbajdžanci su u ponedjeljak izašli na kontroverzni referendum o jačanju ovlasti dugogodišnjeg predsjednika Ilhama Alijeva, a predložene ustavne promjene oporba i aktivisti za ljudska prava smatraju nedemokratskim.

Njima bi se predsjednički mandat produžio s pet na sedam godina i uveo bi se položaj jednog moćnog prvog i još nekoliko potpredsjednika. Oporba je uoči referenduma održala masovni prosvjed tvrdeći da se radi o Alijevom pokušaju da osigura ostanak svoje obitelji na vlasti u toj naftom bogatoj bivšoj sovjetskoh republici.

Pravni stručnjaci Vijeća Europe ocijenili su da bi ustavne promjene “teško narušile ravnotežu moći dajući predsjedniku dosad neviđene ovlasti”. Amnesty International smatra da će “amandmani dovesti do kršenja slobode udruživanja”. “Referendum prate uhićenja i prijetnje. Oni koji kritiziraju i bore se protiv tih prijedloga izloženi su napadima i uznemirivanju vlasti”, priopćila je ta organizacija.

Ilham Alijev (54) upravlja zemljom od smrti svoga oca Hejdara, bivšeg komunističkog čelnika koji je 2003. umro nakon što je na čelu države bio deset godina.

You may also like

0 comments