Ayrlaut: Turska mora zadovoljiti sve uvjete EU

Turska, “ne baš jednostavna” partnerica Europske unije, morat će ispuniti uvjete koje joj je postavila ta institucija kako bi na snagu stupio bezvizni režim za turske državljane, izjavio je u ponedjeljak šef francuske diplomacije Jean-Marc Ayrault.

“Dok Turska ne ispuni sve uvjete, bezvizni se režim neće moći primijeniti”, rekao je ministar za radio RTL. “Treba ispuniti 72 kriterija” da bi se ukinule vize za turske državljane koji žele boraviti nekoliko mjeseci u zemljama EU-a, podsjetio je Ayrault. Većina ih je ispunjena, no neke još treba zadovoljiti, a među njima je i kriterij pravne države koju Turska treba poštovati, rekao je ministar.

“Turska je ne baš jednostavna partnerica Europske unije, suočena s nevjerojatnim problemom, prihvatom sirijskih izbjeglica. Ishod sporazuma o migrantima koji su dogovorile Ankara i EU je pozitivan, priljev izbjeglica se smanjio. No istodobno ostaju politički problemi. Očekujemo odgovore na postavljena pitanja”, ponovio je.

Europska komisija prošli je tjedan dala zeleno svjetlo za ukidanje viza do kraja lipnja, a zauzvrat Turska treba ispoštovati dio sporazuma koji se odnosi na migrante te bez odgode ispuniti sve preostale kriterije.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan oštro se protivi nekim zatraženim uvjetima, među kojima je i ublažavanje turskoga zakona o protuterorizmu što ga zahtijeva Bruxelles.

You may also like