Austrijska tvrtka ne može prekinuti ruski uvoz

Poruka predsjednika uprave

OMV, austrijski energetski koncern, kupuje ruski plin zbog ugovora koji ga obvezuje na kupnju, a zapadne sankcije Rusiji ne utječu na taj energent, izjavio je izvršni direktor Alfred Stern. “Ne možemo si priuštiti luksuz da odbijemo plin iz legitimnih izvora opskrbe, posebno kada imamo ugovore koji nas obvezuju na kupnju”, rekao je Stern u ponedjeljak, dodajući da plin trenutno nije pod sankcijama.

OMV planira uskoro povući se iz istraživanja i proizvodnje nafte i plina u Maleziji i Novom Zelandu, a želio bi se riješiti i udjela u ruskom plinskom polju Južno-Ruskoje koje je gotovo u potpunosti otpisano. No, kako bi nešto prodali, moraju pronaći kupca koji želi i može kupiti te udjele, a od Rusije moraju pribaviti odgovarajuće dozvole koje je trenutno zbog pravne situacije izuzetno teško dobiti.

Prema Sternovim riječima, zahtjevi da OMV odmah napusti Rusiju su pojednostavljeni i ne razumiju pravnu situaciju. Stern je također napomenuo da će se više plina ubuduće možda dobivati iz Crnog mora, a odluka o ulaganju u plinsko polje Neptun, čija je vrijednost ulaganja oko 4 milijarde eura, trebala bi biti donesena do ljeta.

Plin iz Crnog mora bi mogao putovati preko Slovačke do Austrije, a OMV ima polovinu udjela u projektu preko rumunjske podružnice OMV Petrom. Stern je također upozorio da će cijene plina vjerojatno ostati visoke jer su troškovi ukapljenog plina viši od plina koji se transportira plinovodima.

Azijska potražnja za plinom bila je relativno niska prošle godine zbog kineskog lockdowna, ali se očekuje da će se tržišne cijene plina povećati kada se situacija normalizira. Cijene plina su pale u posljednje vrijeme, ali Stern naglašava da 40 eura po megavat satu još uvijek predstavlja dvostruko višu cijenu od one prije rata u Ukrajini.

You may also like