Austrija vratila devet migranata sa zelene granice u Sloveniju

Austrijske pogranične službe u nedjelju su u Sloveniju vratile devet ilegalnih migranata zbog čega je u mariborska policijska uprava u ponedjeljak upozorila da je to učinjeno mimo važećeg protokola kojim se uređuje pitanje readmisije ilegalnih stranaca, pa će migrante pokušati vratiti austrijskim kolegama.

Devet stranaca zatečenih na području “zelene granice” austrijski su policajci uputili u nedjelju na večer prema Sloveniji preko starog graničnog prijelaza u Šentilju, a da o tome nisu poslali unaprijed pismenu najavu kako to zahtijeva protokol o policijskoj suradnji. Migrante je slovenska policija zatim pronašla na svome teritoriju i pokušat će ih vratiti Austrijancima jer je dolazak migranata morao biti pismeno najavljen, zajedno s dokazima da su u Austriju prešli iz Slovenije.

Slučaj ilustrira jačanje napetosti između Ljubljane i Beča u svjetlu moguće obnove migrantske krize iako su premijer Miro Cerar i austrijski kancelar Kern u ponedjeljak nakon sastanka na zajedničkoj konferenciji za novinare u Ljubljani rekli da su odnosi dobri. Cerar je nakon susreta s Kernom novinarima kazao da nema potrebe za pooštrenjem austrijskih kontrola na granici sa Slovenijom i da Slovenija dobro čuva schengensku granicu prema Hrvatskoj, a u slučaju izvanrednog stanja s migrantima bila bila bi spremna uvesti dodatne mjere kako bi se isključio dolazak u schengenski prostor svih izbjeglica koji ne ispunjavaju uvjete, odnosno nemaju schengensku vizu.

Kern je najavio da će Austrija o budućim mjerama obavještavati Ljubljanu i da se zauzima za zaštitu vanjske granice EU-a od mogućeg migrantskog vala. Analitičari u Ljubljani, međutim, ocjenjuju da nije dao jasna obećanja da će se povremene kontrole vozila na najvećem prijelazu Karavanke prema Sloveniji sasvim obustaviti i da se možda neće produljiti zaštitna ograda na prijelazu Spielfeld, prenijeli su mediji. Kern je potvrdio da će u slučaju nove izbjegličke krize ili dolaska većeg broja ilegalnih migranata Austrija poduzeti mjere kojima štiti svoj nacionalni interes.

You may also like

0 comments