Austrija traži da Grčka zadrži migrante

Austrijski ministar vanjskih poslova zatražio je u četvrtak od Grčke da prestane dopuštati migrantima koji stižu na njezin teritorij da nastave put prema sjeveru Europe te da se za njih pobrine u svojim prihvatnim centrima.

“Moramo prekinuti politiku Grčke koja se sastoji u propuštanju migranata prema sjeveru”, izjavio je Sebastian Kurz u intervjuu koji je objavio njemački dnevnik Sueddeutsche Zeitung. “Nemoguće je da se onima koji uspiju doći do Grčke dopusti da nastave put”, dodao je on.

“Radimo na tome da Grčka otvori prihvatne centre uz pomoć EU-a, kako bi zbrinula ljude na licu mjesta, a vršimo pritisak jer se ništa ne događa”, dodao je šef austrijske diplomacije čija je zemlja znatno pooštrila stav spram izbjeglica zadnjih tjedana odlučivši se za točno određen broj migranata koje dnevno propušta.

Grčka, u kojoj se trenutno nalazi oko 23.000 migranata, otvorila je polovicom veljače četiri od obećanih pet prihvatnih centara na svojim otocima, s nekoliko mjeseci zakašnjenja.

Ulazak ilegalnih migranata u zemlju duž mađarske granice s Hrvatskom prekinut je nakon što je polovinom listopada prošle godine taj prostor zatvoren, no pritisak je u posljednjih nekoliko tjedana povećan duž granice sa Srbijom, piše u četvrtak list Magyar Hirlap.

Mađarske vlasti nisu privele nijednog migranta u ilegalnom pokušaju prijelaza iz Hrvatske u Mađarsku, no u posljednjih je nekoliko tjedana uhićeno šezdeset do sedamdeset osoba duž granice sa Srbijom, rekla je mađarska policija za Magyar Hirlap. Rekordan broj ilegalnih migranata uhićenih u jednom danu bio je 237, a po podacima policije to je bilo 21. veljače.

List piše da je od polovine listopada do 23. veljače Državni imigracijski ured primio 2667 zahtjeva za azilom, od kojih je 67 prihvaćeno, a 375 odbijeno. U 290 slučajeva procedura je bila završena jer su ili zahtjevi za azil povučeni ili su podnositelji napustili zemlju, objavila je policija.  U posljednja četiri mjeseca iz Mađarske je protjerano 1036 osoba. Ured će se uskoro preseliti u dva prihvatna operativna centra koja će se otvoriti na granici s Austrijom. Jedan će biti smješten u Kormendu i moći će primiti 500 osoba, a drugi će se nalaziti u Szentgotthardu i moći će prihvatiti 300 ljudi.

You may also like