Home Europska unija Austrija prijeti suspenzijom Schengena, Berlin prosvjeduje

Austrija prijeti suspenzijom Schengena, Berlin prosvjeduje

by Agencije

Austrijska ministrica unutrašnjih poslova Johanna Mikl-Leitner zaprijetila je u subotu Grčkoj “privremenim isključenjem” iz schengenskog prostora ako Atena ne pojača kontrole migranata na granicama, što je njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier ocijenio “pseudo-rješenjem”. “Ako vlada Atene ne poduzme više za sigurnost vanjskih granica EU, morat ćemo otvoreno razgovarati o privremenom isključenju Grčke iz schengenskog prostora”, rekla je Mikl-Leitner za nedjeljni broj lista Die Welt.

“Pseudo-rješenja poput isključenja država iz schengenskog prostora ne donose napredak i ne smanjuju priljeve migranata, te dijele Europu”, reagirao je njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier u razgovoru za medijsku skupinu Funke-Mediengruppe. Mikl-Leitner je rekla da je strpljenje Europljana na izmaku, te da se puno govorilo i da sada treba djelovati. “Radi se o zaštiti stabilnosti, reda i sigurnosti u Europi”, inzistirala je.

Steinmeier je rekao da ne postoji rješenje izbjegličke krize ukoliko nestane solidarnosti. “Moramo raditi u istom smjeru i koncentrirati sve naše snage u borbu protiv uzroka koji tjeraju ljude u bijeg, za jačanje vanjskih granica EU i za postizanje pravedne raspodjele potražitelja azila u Europi”, dodao je. Grčka, suočena s najtežom gospodarskom krizom, mjesecima je suočena s optužbama da ne štiti dovoljno svoje granice koje su ujedno i vanjske granice Europske unije.

Stotine tisuća migranata stigle su na grčke otoke s turskih obala. Oni zatim kreću prema drugim europskim zemljama, posebice Njemačkoj. Predsjedništvo Vijeća EU je u prosincu odbacilo mogućnost isključenja Grčke iz schengenskog prostora. “Pravno nije moguće isključiti jednu zemlju iz schengenskog prostora”, rekao je luksemburški ministar za imigracije Jean Asselborn, čija zemlja predsjeda Vijećem. Glasnogovornik grčkog premijera Aleksisa Ciprasa demantirao je da mu je navodno EU zaprijetio izbacivanjem iz schengenskog prostora.

Related Posts