Austrija prijeti Mađarskoj tužbom zbog migranata

Austrijski ministar unutarnjih poslova zaprijetio je u srijedu da će tužiti Mađarsku odbije li preuzeti migrante koji su prešli granicu između tih dviju zemalja, dok uoči izbora rastu političke napetosti zbog imigracije.

Austrijske vlasti, suočene s izazovom ekstremno desničarske Slobodarske stranke, opetovano su optužile Mađarsku da propušta migrante na austrijski teritorij, u svjetlu pravila EU-a da tražitelji azila moraju ostati u prvoj zemlji u koju su stigli ušavši na prostor Unije.

Mađarska, koja se priprema za referendum o tome treba li prihvatiti europske izbjegličke kvote, inzistira na tome da većina izbjeglica ulazi na njihov teritorij iz ostalih zemalja EU-a, ponajprije iz Italije i Grčke, u velikoj igri međusobna okrivljavanja.

“Države ili skupine država koje neprekidno krše zakon moraju očekivati pravne posljedice”, rekao je ministar unutarnjih poslova Wolfgang Sobotka za radio ORF, odgovarajući na pitanje o mađarskom odbijanju izbjeglica.

“U tom slučaju, (austrijska) država treba podnijeti tužbu. Država mora vidjeti da se EU ponaša prema zakonu – i točka!”, dodao je ne precizirajući na koje pravne procese misli.

Budimpešta je izgradila ogradu duž granica sa Srbijom koja nije članica EU-a da zaustavi priljev izbjeglica.

Glasnogovornik mađarske vlade odbacio je Sobotkin poziv u izjavi putem emaila uz tvrdnju da je većina migranata najprije stigla u druge zemlje EU-a.

“Mađarska ne može i neće prihvatiti odgovornost, i trpjeti posljedice, zbog neodgovornost ponašanja drugih zemalja članica – Austrije, Njemačke – koje su sugerirale ignoriranje pravila, ili ostalih zemalja – Grčke – koje su zanemarile svoj posao”, rekao je glasnogovornik.

Njemačka i Austrija prvotno su primile velik broj izbjeglica s Bliskog istoka i Afganistana. Beč je postrožio pravila za dobivanje azila ranije ove godine i uveo godišnji limit broja zahtjeva za azilom.

Ti koraci, koje su uvelike kritizirale skupine za ljudska prava i EU, uslijedili su nakon što je porasla potpora desničarskoj Slobodarskoj stranci u odnosu na vladajuće centrističke stranke.

Kandidat Slobodarske stranke Norbert Gerwald mogao bi postati prvi europski krajnje desni predsjednik države na predsjedničkim izborima 2. listopada, na isti dan kad se u Mađarskoj održava referendum.

You may also like

0 comments