Austrija pozdravlja njemačku primjenu dublinskog postupka

Odluka njemačkog ministarstva unutarnjih poslova o ponovnoj primjeni Dublinskog postupka i na sirijske izbjeglice naišla je na odobrenje susjedne Austrije, ali je izazvala i nove sukobe unutar vladajuće demokršćansko-socijaldemokratske koalicije u Njemačkoj.“To je signal na koji smo čekali već tjednima, ovo je preokret od jedne kulture bezgranične dobrodošlice ka kulturi razuma i odmjerenosti”, rekla je austrijska ministrica unutarnjih poslova Johanna Mikl-Leitner za austrijsku agenciju apa. Ona je dodala kako sada “ovu poruku treba odaslati u svijet kako bi i imala učinka” .

Njemačko ministarstvo unutarnjih poslova potvrdilo je kako se Dublinski postupak već od 21. listopada primjenjuje i na sirijske izbjeglice. No kako je objasnio ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere (Kršćansko-demokratska unija CDU), dosad nije bilo slučajeva vraćanja u neku od zemalja Europske unije.

No, vraćanje izbjeglica u zemlje poput Grčke, gdje najveća većina izbjeglica i stupi na tlo Europske unije, i dalje se praktički neće primjenjivati zbog nehumanih uvjeta u tamošnjim prihvatnim centrima.  Njemačke vlasti primorane su na to nakon nekoliko sudskih odluka u Njemačkoj u kojima su sudovi, odlučujući o žalbi izbjeglica koje su trebale biti vraćena u Grčku ili Italiju, zaključili da u prihvatnim centrima u ovoj zemljama vladaju nehumani uvjeti te da se prema izbjeglicama ne postupa skladno međunarodno propisanim normama. Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), koalicijski partner demokršćanske Unije CDU/CSU, kritizirala je najnovije mjere ministra De Maizierea.

Potpredsjednik SPD-a Ralf Stegner smatra kako primjena Dublinskog postupka na sirijske izbjeglice “ionako nema smisla” zbog ogromne birokratske procedure koju iziskuje povratak izbjeglica u neku drugu zemlju EU-a, zbog čega se prvotno i odustalo od primjene. “Stari Dublin je mrtav. Nama je potreban jedan novi, solidarniji sustav raspodjele izbjeglica unutar EU s tim da previše ne opteretimo manje zemlje članice”, rekao je SPD-ov političar. Između stranaka vladajuće koalicije Angele Merkel sve su češći sukobi otkako ministar unutarnjih poslova posljednjih dana opetovano izlazi u javnost s novim mjerama kojima je cilj smanjiti broj izbjeglica.

Najnoviji sukob se razvio oko prijedloga De Maizierea da se sirijskim izbjeglicama utočište pruži samo u trajanju od godine dana, što bi isključilo mogućnost legalnog dovođenja ostatka obitelji u Njemačku.

You may also like

0 comments