Austrija postrožila zakon o poličkom azilu

Austrijska vlada prihvatila je u utorak postroženi zakon o političkom azilu koji između ostalog predviđa uvođenje tzv. azila na određeno vrijeme te otežava spajanje obitelji. “Uvođenje ovih mjera trebalo bi jamčiti ostvarenje plana smanjenja broja izbjeglica na 37.500 godišnje”, rekao je austrijski kancelar Werner Faymann (Socijaldemokratska stranka Austrije, SPOE).

On je rekao kako se još uvijek prednost daje rješenju izbjegličke krize na razini Europske unije, ali da je Austrija, s obzirom da se “ne mogu očekivati skori pomaci na toj razini”, prisiljena poduzeti korake i na nacionalnoj razini. I ministrica unutarnjih poslova Austrije Johanna Mikl-Leitner (Austrijska narodna stranka, OEVP) je izrazila zadovoljstvo prihvaćanjem zakona. “Radi se o jednom od najoštrijih zakona o azilu u Europi”, rekla je Mikl-Leitner. Ona je posebice istaknula važnost pooštrenja dijela zakona koji se odnosi na spajanje obitelji. Ono će odsad biti gotovo nemoguće za osobe koje uživaju status tzv. supsidijarne zaštite tj. zaštite na ograničeno vrijeme. Kod te vrste zaštite radi se o osobama koje uživaju privremeni azil zbog trenutačnog opasnog stanja u njihovoj zemlji, ali im nije odobren zahtjev za trajnim azilom. Njima se po novom zakonu neće dopustiti dolazak njihovih obitelji što do sada zakon nije branio.

To se posebice odnosi na državljane Afganistana koji u posljednje vrijeme čine najveću izbjegličku skupinu. U načelu će se ubuduće nakon tri godine provjeravati postoje li u zemlji porijekla podnositelja zahtjeva za azilom još uvijek razlozi koji sprječavaju njegov povratak. Tu postoje neke iznimke u slučaju da je pogođeni podnositelj zahtjeva za azilom pohađao tečajeve integracije, što može odložiti ili u potpunosti spriječiti njegovo protjerivanje u zemlju porijekla. No, prema donesenom zakonu, sudjelovanje na ovakvim tečajevima nije istodobno jamstvo za pozitivnu odluku o stjecanju prava na trajni boravak u Austriji. Za mogućnost ovakvih iznimki u slučajevima kada se radi o već dobro integriranim pojedincima založila se pri donošenju ovog zakona Socijaldemokratska stranka (SPOE), smatrajući da ovi tečajevi, koji uključuju učenje jezika te usvajanje osnovnih znanja o političko-pravnom sustavu Austrije, bitno doprinose integraciji potencijalnih azilanata u austrijsko društvo.