Austrija ne uspijeva zaustaviti proširenje Paksa

Europski sud

Opći sud EU odbio je danas žalbu Austrije na odluku Europske komisije iz 2017. da odobri proširenje nuklearne elektrane u mađarskom Paksu, koju financijski podupire Rusija. Sud je odbacio sve austrijske argumente u vezi s kršenjem pravila EU-a o javnoj nabavi, državnim potporama i tržišnom natjecanju.

Europska komisija je u ožujku 2017. odobrila gradnju dva nova reaktora u Paksu, stotinjak kilometara južno od Budimpešte, a Austrija, koja je jedan od najžešćih protivnika širenja nuklearne energije u EU, podigla je tužbu protiv ova odluka na Sudu pravde otprilike godinu dana kasnije EU.

Prema ocjeni Beča, čak je i sama komisija zaključila da nuklearna elektrana, čije širenje financijski podupire Rusija, nikada neće biti isplativa bez velike državne potpore, a u tužbi je navela i navodna kršenja pravila EU o državnim potporama, javne nabave, te narušavanje tržišnog natjecanja na domaćem tržištu i neravnopravan tretman proizvođača električne energije.

Opći sud je odbacio argumente, a Austrija se još može žaliti Sudu EU, objavila je danas središnja pravosudna institucija Unije.

Očekuje se da će ruske banke osigurati oko 80 posto potrebnih sredstava za projekt, koji bi prema procjenama od prije nekoliko godina trebao iznositi oko 12 milijardi eura. Ruski nuklearni div Rosatom ljetos je dobio dozvolu mađarske Agencije za nuklearnu sigurnost za projekt. Novi reaktor trebao bi imati snagu od 2,4 gigavata.

Nuklearna elektrana Paks izgrađena je krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća i sada pokriva oko 40 posto potrošnje električne energije u Mađarskoj. Stručnjaci upozoravaju da će to povećati ovisnost Mađarske o Rusiji, o kojoj je uvelike ovisna i na području plina i nafte, što se pokazalo i ponašanjem Budimpešte nakon ruskog napada na Ukrajinu.

You may also like