Austrija i Slovenija u ponedjeljak o migrantima

Austrijski kancelar Christian Kern u ponedjeljak će boraviti u posjetu Sloveniji, a sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom među ostalim će razgovarati o migracijskom pitanju, potvrdio je u četvrtak kabinet slovenskog premijera.

Riječ je o radnom posjetu pred neformalni summit EU-a koji se održava u Bratislavi 16. rujna, a predsjednici vlada Austrije i Slovenije u Ljubljani će razmijeniti stajališta o budućnosti EU-a, “s naglaskom na rješavanje migracijskog pitanja”, naveli su u Cerarovu uredu.

To je prvi susret sadašnjeg austrijskog kancelara i Cerara koji je zadnjih dana u više navrata izrazio bojazan zbog mogućeg ponavljanja lanjske migrantske krize kad je kroz Sloveniju prošlo pola milijuna izbjeglica. Cerar upozorava na moguće konflikte ako bi veliki val izbjeglica izazvao “domino efekt” u kojemu bi jedna za drugom države na njihovoj trasi zatvarale granice i traži jaču kontrolu na vanjskim granicama EU-a i Schengena, uz suradnju s državama na potencijalnoj migracijskoj trasi.

Cerar je izrazio i bojazan za Schengensko područje u kojemu su i Austrija i Slovenija jer Austrija po njegovim informacijama ovog ili idućeg mjeseca planira uvesti kontrole na prijelazima sa Slovenijom.

You may also like

0 comments