Austrija i Italija žele smanjiti priljev migranata u Europu

Premijeri Austrije i Italije Sebastian Kurz i Giuseppe Conte u utorak su u Rimu istaknuli da je potrebno dodatno osnažiti europske granice a priljev migranata smanjiti ulaganjima u afričke zemlje.
Na lipanjskom europskom summitu “govorilo se o snaženju vanjskih granica, suradnji s afričkim zemljama, kako potkopati poslovni model krijumčara ljudi”, a na sutrašnjem neformalnom skupu u Salzburgu želi se nastaviti u tom smjeru iako se neće donijeti odluke, rekao je Kurz na konferenciji za tisak s Conteom.

Dodao je da je “Austrija vrlo zadovoljna time kako je Italija smanjila priljev migranata” no da je sada potrebno naći europsko rješenje i još smanjiti priljev. “Nadamo se poboljšati Frontex i osnažiti mu mandat”, rekao je austrijski premijer.

“Treba što prije ponovno razmotriti operativne protokole europskih misija poput Sophie i Frontexa” i ažurirati ih u skladu sa zaključcima Europskog vijeća prošlog lipnja, rekao je Kurz. Europska unija treba veća ulaganja u sjevernu Afriku “jer su neuporedivo manja u odnosu na ona u Turskoj”, rekao je Conte i dodao kako “ima mnogo zemalja s kojima se treba osnažiti suradnja, tranzitnih i onih iz koje migranti dolaze, kako bi se bolje zaštitila prava migranata”.

“Iznio sam žurnu potrebu naše zemlje da se pokrenu veća ulaganja u sjevernu Afriku”, rekao je talijanski premijer. Conte je istaknuo da je, kako bi se izbjegao novi slučaj broda Diciotti kojemu nije dopušteno iskrcavanje migranata u talijanskoj luci dok ih druge zemlje EU-a ne pristanu primiti, “potreban europski odgovor” na migracije.

You may also like

0 comments