Austrija dogovorila isplatu 75 posto duga Hypo Banke

Austrija je postigla načelni sporazum s kreditorima propale banke Hypo Group Alpe Adria, objavio je ministar financija Jörg Schelling, čime je otklonjena prijetnja bankrota pokrajine Koruške koja je zbog te banke nagomilala dug od 11 milijardi eura.

“Definitivno podvlačimo crtu pod Hypovu priču”, kazao je ministar. Dogovoreno je da će se vjerovnicima isplatiti 75 posto nominalne vrijednosti Hypovih obveznica. Ponudit će im se kupnja austrijskih državnih obveznica u odgovarajućem iznosu, za 75 posto nominalne vrijednosti. Prijedlog je bolji od onog koji su kreditori odbili u ožujku budući da austrijske državne obveznice dospijevaju na naplatu za 13, a ne za 18 godina. Ministar Schelling kazao je kako je u načelu potpisan sporazum s dijelom kreditora i da bi isplata kompenzacije mogla početi u rujnu, piše Poslovni dnevnik.

Priča s posrnulim Hypom ostavština je nekadašnjeg čelnika austrijske ekstremne desnice i poglavara Koruške Jörga Haidera, koji je umro 2008. godine. Banka se za Haiderova mandata proširila na jugoistočnu Europu, Italiju i Njemačku, učetverostručivši bilancu na 40 milijardi eura. Njemačka regionalna banka BayernLB kupila je 2007. većinski udio u Hypou koji se 2009. našao na rubu propasti, pa je nacionaliziran. Nakon dugog spora Austrija je u studenom prošle godine pristala isplatiti Bavarskoj 1,23 milijarde eura.

You may also like