Austrija će tužiti Njemačku zbog cestarine

Austrija je priopćila u petak da će tužiti Njemačku zbog njezine namjere da uvede cestarinu za vozila sa stranim registarskim tablicama koja koriste njemačke autoceste.

Prekogranični promet između dviju zemalja je redovit a često korištena ruta koja povezuje grad Salzburg sa zapadnom Austrijom prolazi kroz dio Njemačke.

“Pokrenut ćemo tužbu u Luxembourgu”, rekao je novinarima austrijski ministar prometa Joerg Leichtfried, očito misleći na Europski sud pravde, najviši sud Europske unije.

“Talijani moraju platiti, Francuzi moraju platiti, Austrijanci moraju platiti – samo Nijemci ne. Smatram da je to diskriminacija i da je protivno europskom pravu”, istaknuo je.

Leichtfried je dao tu izjavu nekoliko sati nakon što je njemački Bundesrat, gornji dom parlamenta, usvojio tu mjeru. Plan njemačkog uvođenja cestarina Europska komisija je odobrila u siječnju nakon učinjenih prilagodbi.

Cestarina će iznositi do 130 eura godišnje, a stupit će na snagu čim taj zakon potpiše predsjednik Frank-Walter Steinmeier, što se očekuje idućih dana. Međutim, počet će se primjenjivati za oko dvije godine kada se izgradi potrebna infrastruktura.

You may also like

0 comments