Austrija će smanjivati izdatke za migrante

 

Austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz, iz konzervativne Narodne stranke, u ponedjeljak je kazao da bi se pomoć migrantima trebala smanjiti i ograničiti, javlja Reuters i podsjeća da se u toj zemlji 15. listopada održavaju opći izbori te da u anketama prednjači upravo stranka šefa diplomacije koji je u svibnju preuzeo i čelnu poziciju u Narodnoj stranci.
Prema predloženom planu, novčana pomoć migrantima bi se smanjila na 560 eura po osobi, dok bi se novčani iznos za cijelo kućanstvo ograničio na maksimalno 1500 eura. “Moramo na dugi rok sačuvati našu socijalnu državu i naš sustav. Da bismo to postigli, moramo socijalni sustav zaštititi od daljnje imigracije”, kazao je 31-godišnji ministar.

“Mnogi primaju temeljnu novčanu pomoć bez da još uvijek uplaćuju u socijalni sustav. Ne smiju se zakidati oni koji rade i plaćaju poreze”, poručio je Kurz. Prema anketama stranka mladog šefa diplomacije uživa potporu 33 posto biračkog tijela. Krajnje desna Slobodarska stranka i socijaldemokrati kancelara Christiana Kerna imaju naklonost po 25 posto birača.

Slobodarska stranka, kojoj je potpora birača porasla zbog protivljenja imigraciji, optužila je Kurza da je prekopirao njihov prijedlog. Imigracija je jedno od ključnih pitanja za austrijske glasače. U protekle dvije godine u Austriju je ušlo više desetaka tisuća ljudi s Bliskog istoka, Afganistana i Afrike zbog kojih je porasla javna potrošnja.

You may also like