Home Politika Australski premijer okreće se gospodarstvu

Australski premijer okreće se gospodarstvu

by Agencije

Novi čelnik vladajuće Liberalne stranke Malcolm Turnbull, koji bi trebao preuzeti dužnost premijera Australije, izjavio je u utorak da će se fokusirati na gospodarske probleme.

Najavio je ekonomske mjere koje će osigurati prosperitet u narednim godinama. Također, očekuju se značajne promjene u sastavu vlade, odnosno smjena ministra financija Joea Hockeyja i ministra obrane Kevina Andrewsa.  Oporbeni Laburisti smatraju da Turnbull neće donijeti boljitak Australcima, te ga opisuju kao multimilijunaša koji živi u “ružičastoj vili” i koji nema doticaja sa stvarnim životom.

 Liberalna stranka je u ponedjeljak, nakon višemjesečnih unutarstranačkih borbi, glasovala protiv dosadašnjeg premijera Tonyja Abbotta, a u korist njegova dugogodišnjeg suparnika Malcolma Turnbulla. Tako će Australija dobiti petog premijera u posljednjih osam godina. Multimilijunaš Turnbull dobio je većinu od 54 prema 44 glasa na tajnom glasovanju na stranačkom sastanku u Canberri.  Abbott je 2009. svrgnuo Turnbulla s čela Liberalne stranke, iako se smatralo da bi Turnbull bio bolji premijer. A sada mu je Turnbull uzvratio.

Related Posts