Home Geopolitika Australija sudski dopustila slanje migranata na susjedne otoke

Australija sudski dopustila slanje migranata na susjedne otoke

by Agencije

Australski vrhovni sud odbacio je u srijedu žalbu jedne migrantkinje na prisilni boravak u prihvatnom centru na otoku Nauru što otvara put smještaju stotina osoba na tom udaljenom otoku u Tihom oceanu umjesto njihova prihvata na australskom tlu.

Australija vodi vrlo čvrstu politiku imigracije. Brodovi s migrantima i podnositeljima zahtjeva za azilom odvraćaju se na otvorenom moru a oni koji usprkos svemu uspiju doploviti do australske obale smještaju se u prihvatilišta na otoku Manusu u Papui Novoj Gvineji, na otoku Nauruu u Tihom oceanu te na Božićnom Otoku u Indijskom oceanu.

Visokom australskom sudu obratila se Bangladešanka pristigla ilegalno brodom i smještena na Nauruu. Poslana je potom u Australiju kako bi ondje primila hitnu pomoć zbog komplikacija tijekom trudnoće. Po njezinim odvjetnicima, ta će odluka imati posljedice po 260 ostalih podnositelja zahtjeva za azilom, među kojima 37 beba rođenih u Australiji i još 54 druge djece, poslane na kontinent iz medicinskih razloga. Odluka otvara put izbacivanju iz Australije i premještaju na susjedne otočne države i djece rođene na području Australije.

U studenom se na Nauruu nalazilo više od 543 azilanata. Iako se migrantima nakon proučavanja njihovih zahtjeva priznaje status izbjeglica, ne dopušta im se nastanjivanje u Australiji. Politika Canberre naišla je na osudu zaštitnika ljudskih prava. Podnositeljica žalbe zatražila je od Visokog suda da njezino vraćanje na Nauru proglasi nezakonitim. Visoki sud je ocijenio da je njezino zadržavanje na Nauruu legalno u očima zakona o imigraciji te da je sporazum potpisan između Australije i Naurua na tu temu ustavno valjan.

Related Posts