Australija najavljuje velika ulaganja u hidrocentrale

Australski premijer najavio je u četvrtak milijarde dolara ulaganja u opsežan plan gradnje hidroelektrana nakon što je nestanak struje širom Australije zbog preopterećenog sustava u uvjetima toplotnog udara ukazao na prijetnju velike krize u opskrbi energijom.

Proširenjem projekta Snowy Mountains na Novi Južni Wales osigurala bi se opskrba strujom za 500 tisuća domova, što bi po premijeru Malcolmu Turnbullu “bitno promijenilo pravila igre u opskrbi električnom strujom”.

Projekt uključuje nove tunele i elektrane a povećao bi kapacitet hidroelektrane od 4.100 megavata za 50 posto. Mediji procjenjuju njegovu vrijednost na oko dvije milijarde australskih dolara (1,5 milijardi američkih dolara). “Svaki Australac trebao bi biti siguran da može uključiti svjetlo kada mu je potrebno”, naglasio je Turnbull u priopćenju.

Australija spada među najveće proizvođače ugljena i plina u svijetu ali se nakon nestanka struje u Južnoj Australiji u rujnu i rekordno visokih temperatura koje su prenapregnule opskrbu u istočnom dijelu zemlje suočila s pitanjem sigurnosti opskrbe.

Zatvaranje nekoliko starijih termoelektrana na ugljen, snažnija potražnja za izvozom plina i učestale zabrane bušenja radi vađenja plina u obalnom pojasu potpirili su strah od nestašice energije u samoj Australiji. “Zahvaljujući ekspanziji bez presedana opskrba iz obnovljivih izvora postat će pouzdana i popunit će rupe koje uzrokuju zastoji u opskrbi i u proizvodnji”, izjavio je Turnbull.

Danny Price, bivši premijerov savjetnik za energetska pitanja, upozorava da hidrotehnologija možda jest snažna i održiva ali ne može riješiti aktualne probleme s energijom. “Nazvao bih to idejom čiju će realizaciju valjati pričekati nekoliko godina”, rekao je Price za postaju Australian Broadcasting Corporation.

“Problem se ne može brzo riješiti, potreban je dugoročniji plan, ljudi se ne bi trebali zanositi jer … posrijedi je složen sustav koji traži vrijeme.” Turnbull je u nedjelju razgovarao s američkom tehnološkom zvijezdom Elonom Muskom, poduzetnikom koji stoji iza proizvođača električnih automobila Tesla a poručio je da može riješiti problem krize u opskrbi Južne Australije podizanjem farme baterija za pohranjivanje struje.

Vlada Južne Australije u utorak je predstavila plan vrijedan 550 milijuna australskih dolara o gradnji nove elektrane na plin i najveće baterije za pohranu energije dobivene od vjetra i sunca.

 

You may also like

0 comments