Atlantic Grupa povećala dobit za 9 posto

Atlantic Grupa u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila je ukupne prihode od prodaje u iznosu od 3,98 milijardi kuna, što je 4,8 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok je dobit porasla za devet posto, priopćili su u četvrtak iz Atlantic Grupe.

Dobit nakon manjinskih interesa iznosila je 228 milijuna kuna, što je za devet posto više u odnosu na isto razdoblje lanjske godine. Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosila je istodobno 450,4 milijuna kuna, što je 6,5 posto manje, dok je dobit prije kamata i poreza (EBIT) od 341,1 milijun kuna manja za 9,9 posto. “Unatoč izazovnim makroekonomskim uvjetima s kojima se Atlantic Grupa nastavila suočavati na većini svojih tržišta, u prvih devet mjeseci 2015. godine ostvaren je rast prihoda od prodaje te poboljšanje neto profitabilnosti. U četvrtom kvartalu 2015. nastavlja se s fokusom na internacionalizaciju i rast na postojećim tržištima te upravljanje rizicima, održavanje likvidnosti i upravljanje financijskim obvezama”, izjavio je predsjednik Uprave Atlantic Grupe Emil Tedeschi, komentirajući financijska ostvarenja i ključne poslovne događaje za razdoblje od siječnja do kraja rujna 2015.

Od važnih poslovnih događaja u prvih devet mjeseci 2015. iz kompanije ističu novu organizaciju distribucijskog poslovanja kroz dvije glavne zone, Zonu Istok i Zonu Zapad, nastavno na proces intenzivne internacionalizacije i jačanje distribucijskih funkcija izvan regije, što se očituje i kroz osnivanje vlastitih distribucijskih kompanija u Austriji i Njemačkoj. U tom je razdoblju, kaže se, ugovorom s novim principalom Phillips Hrvatska dodatno proširen i distribucijski portfelj na hrvatskom tržištu.

Nakon nepune godine od početka radova počela je s radom novoizgrađena tvornica energetskih pločica iz asortimana sportske prehrane u Novoj Gradiški, u koju je uloženo 100 milijuna kuna. Posljednja akvizicija, navodi se u priopćenju Uprave Atlatic Grupe, tvrtka Foodland u cijelosti je uspješno integrirana u poslovni sustav Grupe te danas s brendom Bakina tajna čini novo poslovno područje Gourmet.

Prema strukturi prihoda od prodaje, ukupnom rastu Atlantic Grupe u prvih devet mjeseci 2015. najviše su pridonijeli strateška poslovna područja Delikatesni namazi s rastom od 12,9 posto, Slatko i slano s rastom od 5 posto i Kava s rastom od 4,7 posto. Strateško distribucijsko područje Hrvatska bilježi nadalje rast od 10,6 posto, a Strateško distribucijsko područje Srbija rast od 8,3 posto.

Kava se, s 19,5 posto udjela u ukupnim prihodima od prodaje, navodi kao najveća pojedinačna kategorija sa 777,2 milijuna kuna prihoda od prodaje u prvih devet mjeseci. Promatrano po tržištima, najveći rast, od po 9,6 posto, ostvaren je na tržištima BiH te Srbije, koja je drugo po veličini tržište Atlantic Grupe, s udjelom u ukupnom prihodu od 22,6 posto. Na tržištu Hrvatske, koja s 26,8 posto ima najveći udio u prihodu od prodaje, ostvaren je rast od 9,4 posto.

Vlastite robne marke Atlantic Grupe sudjeluju u prodaji sa 65,3 posto, distribucija proizvoda robnih marki principala s 19,2 posto, ljekarnički lanac Farmacia sa 6,3 posto dok proizvodi koje Atlantic Grupa proizvodi kao privatne robne marke za velike poslovne sustave u zemlji i inozemstvu u ukupnom prihodu od prodaje sudjeluju s 9,3 posto.

You may also like