Atlantic grupa obznania 45 milijuna kuna neto dobiti

Atlantic grupa u prvom je tromjesečju ove godine ostvarila 45,2 milijuna kuna neto dobiti, što je 1,6 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, pokazuje u četvrtak objavljeno nerevidirano konsolidirano financijsko izvješće.

Atlantic Grupa je u prvom kvartalu 2016. godine ostvarila EBITDA u iznosu od 103,9 milijuna kuna, što predstavlja pad od 5,1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a taj je pad, kako se navodi u izvješću, najviše uzrokovan ulaganjima u internacionalizaciju poslovanja, uslijed rasta troška zaposlenih i distributivnih usluga u novim kompanijama u Njemačkoj i Austriji, kao i višim troškovima marketinga.

Uslijed pada EBITDA i amortizacije od 5,1 posto i ostvareni EBIT (operativna dobit) je niži za 5,1 posto u odnosu na prvi kvartal lani. No, iz Atlantic grupe ističu da je unatoč padu operativne dobiti, a zahvaljujući značajnom smanjenju troška kamata i povoljnijem utjecaju tečajnih razlika, neto dobit porasla za 1,6 posto, na 45,2 milijuna kuna. Ukupni prihodi Atlantic grupe u prvom ovogodišnjem su tromjesečju prema istom lanjskom razdoblju smanjeni za 0,5 posto, na 1,16 milijardi kuna, dok su ukupni rashodi ostali na prošlogodišnjoj razini od 1,06 milijardi kuna.

Prihodi od prodaje smanjeni su istodobno za 0,2 posto, na 1,15 milijardi kuna, a u izvješću se pojašnjava da je značajan rast prihoda ostvaren u strateškom poslovnom području Delikatesni namazi, distribucijskom području Slovenija i strateškoj distribucijskoj regiji HoReCa, no on je u potpunosti anuliran padom prodaje strateškog poslovnog područja Sportska i aktivna prehrana te strateškog distribucijskog područja Srbija. U očekivanjima za ovu godinu iz Atlantic grupe izdvajaju planirane kapitalne investicije vrijedne oko 150 milijuna kuna,

Poslovanje grupe u prvom kvartalu kometirao je predsjednik Uprave komapanije Emil Tedeschi, ističući da “nakon izvrsnih rezultata ostvarenih u prošloj godini, Atlantic Grupa nastavlja provoditi strategiju daljnje internacionalizacije poslovanja širenjem distributivne mreže na nova tržišta, a konačni je cilj ovako definirane strategije značajno povećanje udjela izvanregionalnih tržišta u ukupnom prihodu kompanije”.

“Tijekom prvog kvartala 2016. godine dovršavane su aktivnosti na uspostavi vlastitih distributivnih kompanija u Njemačkoj i Austriji te će u idućim razdobljima fokus biti na ulistanju naših brendova kod ključnih kupaca na tim tržištima. Istovremeno nastavljamo s razvojem ukupnog poslovanja, otvaranjem novih specijaliziranih prodavaonica Farmacia”, najavljuje Tedeschi.

You may also like

0 comments