Home Geopolitika Atentat u Ankari bio je kolektivno terorističko djelo

Atentat u Ankari bio je kolektivno terorističko djelo

by Agencije

Dvostruki samoubilački atentat u Ankari 10. listopada je “kolektivno terorističko djelo” u kojem su sudjelovali organizacija Islamska država (IS), pobunjeni Kurdi i vlada sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, ocijenio je u četvrtak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan je rekao da su u “toj aferi sudjelovali IS, PKK (Radnička stranka Kurdistana) i ‘muharabat’ (sirijske obavjještajne službe). Oni su zajedno planirali tu operaciju”, rekao je. Prije nego saveznicima, njih smatraju nepokolebljivim protivnicima.

U dvostrukom samoubilačkom atentatu, izvedenom 10. listopada tijekom skupa za mir na poziv aktivista lijevog centra i Kurda ispred središnjeg kolodvora u Ankari ubijene su 102 osobe, prema posljednjim službenim podacima. Ne isključuivši službeno PKK, islamsko-konzervativna vlada Ankare je brzo imenovala Islamsku državu glavnim osumnjičenicima za taj napad, najsmrtonosniji izveden na turskom tlu.

Ured tužitelja Ankare je u ponedjeljak službeno identificirao jednog od dvojice bombaša samoubojica kao Junusa Emre Alagoza, mladog Turčina koji se borio u IS-u u Siriji. On je brat osumnjičenoga za atentat u kojem su poginule 34 osobe u srpnju u Surucu. Dan uoči prijevremenih parlamentarnih izbora 1. studenoga, dvostruki atenanat u Ankari je ponovo pokrenuo kritike Erdogana, kojega oporba optužuje da je namjerno zanemario sigurnost te manifestacije.

Related Posts