Atena optužila Skopje za prekomjerno nasilje

Mir se u ponedjeljak ujutro vratio u izbjeglički kamp u Idomeniju, na grčko-makedonskoj granici, dan nakon pokušaja migranata da sruše ogradu, koji je onemogućila Makedonija koja je, po mišljenju Atene, primijenila “prekomjerno nasilje”.

Na mjestu događaja “bilo je mirno u ponedjeljak ujutro”, rekao je za AFP policijski izvor. Od desetero migranata primljenih u nedjelju, samo je dvoje ostalo u bolnici, priopćila je uprava bolnice. Gotovo 300 migranata moralo je primiti liječničku njegu u nedjelju pošto je makedonska policija upotrijebila suzavac i, kako tvrde grčka vlada i nevladine organizacije, gumene metke ne bi li rastjerala migrante koji su na silu htjeli ući u Makedoniju.

Makedonska policija niječe uporabu gumenih metaka. Čelnik Liječnika bez granica (MSF) potvrdio je u ponedjeljak na Twitteru da su neke osobe zadobile ozljede glave od takvih metaka, među njima i troje djece mlađe od 10 godina.

Optužbu je ponovio i glasnogovornik grčkog ureda za koordinaciju migrantske krize Giorgos Kyritsis. U razgovoru za grčki radio Vimu osudio je makedonsku “prekomjernu i asimetričnu uporabu nasilja” koja je prouzročila “veoma teško stanje na grčkom teritoriju”. Grčko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je makedonskim vlastima uputilo “dva oštra prosvjeda”. I grčka vlada je poduzela “korake prema europskim zemljama koje su u Makedoniju poslale policijske promatrače”, među kojima su Slovenija i Mađarska, rekao je Kyritsis.

Ovaj porast napetosti u nedjelju, treći u Idomeniju od potpunog zatvaranja granice krajem veljače, potaknulo je raspačavanje letaka na arapskom jeziku u kampu u kojima se najavljuje otvaranje granice.

Grčka sve dosad nije uspjela uvjeriti oko 11.000 izbjeglica i migranata koji su se natiskali u Idomeniju u nadi da će doći do sjevera Europe, da im je ruta zatvorena i da se moraju vratiti u prihvatilišta organizirana u toj zemlji kako bi dobili azil ili se pomirili s izgonom.

You may also like

0 comments