Home Geopolitika Assad spreman na prekid vatrre, ako to neće ići na ruku teroristima

Assad spreman na prekid vatrre, ako to neće ići na ruku teroristima

by Agencije

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad rekao je u subotu da je spreman na prekid vatre, pod uvjetom da ga “teroristi” ne iskoriste u svoju korist te da države koje ih podržavaju to prestanu činiti.

“Rekli smo da smo spremni prekinuti vojne operacije, ali to je povezano s važnijim čimbenicima… kao što je sprječavanje terorista da to iskoriste kako bi poboljšali svoj položaj”, rekao je Assad.

Istaknuo je da prekid vatre mora osigurati da “druge zemlje, posebice Turska, ne šalju nove teroriste i oružje niti bilo kakvu drugu logističku potporu”, prenio je službeni sirijski portal.

Turska, druge sunitske regionalne sile i zapadne zemlje podržavaju pobunjenike protiv Assada čije snage podupiru Iran, Rusija i libanonski Hezbollah.

Sirijska oporba rekla je ranije kako pristaje na “mogućnost” privremenog primirja ukoliko dobije jamstva da će saveznici Damaska uključujući Rusiju prekinuti vatru, da će biti prekinute opsade gradova i biti dopuštena dostava humanitarne pomoći diljem zemlje. Pokušaji da se pregovorima dođe do primirja zadnjih mjeseci su propali.

Najmanje 25 osoba ubijeno je u nedjelju u dvostrukom napadu autobombom u gradu Homsu u središnjem dijelu Sirije, priopćio je Sirijski opservatorij za ljudska prava. U napadu je bilo više desetaka ranjenih, istaknula je ta nevladina organizacija koja se oslanja na mrežu medicinskih izvora i aktivista u zaraćenoj zemlji. Čini se da su žrtve većinom civili, dodao je izvor ističući da bi poginulih moglo biti više zbog broja teško ranjenih osoba.

Related Posts