Ruski predsjednik Vladimir Putin u petak je kazao kako je sirijski predsjednik Bašar al-Asad spreman na održavanje izvanrednih parlamentarnih izbora kao i da bi mogao dijeliti vlast sa “zdravom oporbom”.

Njegove riječi pokazuju prvi puta nakon više tjedana što je za Rusiju prihvatljivo rješenje u odnosu na Asada. Rusija je, s Iranom, Asadov ključni međunarodni saveznik u ratu koji se vodi u Siriji već 4,5 godine i u kojem je ubijeno 250 tisuća ljudi. Moskva je jasno dala na znanje da ne želi zbacivanje Asada s vlasti i pozvala je njegove protivnike u međunarodnoj zajednici SAD i Saudijsku Arabiju nakon napredovanja Islamske države u Siriji i Iraku, da rade s Damaskom u borbi protiv zajedničkog neprijatelja.

Putin je kazao i kako želi stvoriti neku vrstu međunarodne koalicije u borbi protiv terorizma i ekstremizma koja bi uključila SAD, Tursku, Saudjski Arabiju i Jordan. “Također radimo s našim partnerima u Siriji. Opći je zaključak da bi udruženi napori u borbi protiv terorizma trebali teći paralelno s nekakvim političkim procesom u samoj Siriji”, kazao je Putin. “S tim je suglasan sirijski predsjednik i to uključuje održavanje prijevremenih parlamentarnih izbora, uspostavu kontakata s tzv. zdravom oporbom i njihovo sudjelovanje u vlasti”.

Moskva želi da koalicija predvođena Amerikancima, koja iz zraka napada Islamsku državu, svoje aktivnosti koordinira sa sirijskom i iračkom vojskom te umjerenim sirijskim pobunjenicima kao i snagama Kurda. Asadovi protivnici odbijaju svaku suradnju sa sirijskim predsjednikom i traže njegov odlazak.

Related Posts