Assad: Mir u Siriju će se vratiti kad Zapad prestane podržavati teroriste

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad je rekao da će se mir vratiti u njegovu zemlju kada Zapad i Saudijska Arabije prestanu podržavati teroriste i izrazio zadovoljstvo ruskom vojnom intervencijom, u razgovoru koji je u utorak objavila češka televizija.

“Za povratak mira nekoliko zemalja, Francuska, Velika Britanija, Sjedinjene Države, Saudijska Arabija i Katar i nekoliko drugih trebaju prekinuti podržavati teroriste. Dan kasnije već će biti bolje i za nekoliko mjeseci imat ćemo potpuni mir u Siriji”, tvrdi on.

Nekoliko zapadnih zemalaj smatraju sirijskog predsjednika odgovorim za pokretanje građanskog rata u kojem je najmanje 250.000 ljudi ubijeno u 4 godine i više milijuna je raseljeno. Te zemlje žele da on ode s vlasti. Ali potreba borbe protiv militantne skupine Islamske države nakon napada 13. studenoga u Parizu i uključivanje Rusije, koja podržava režim u Damasku, bacili su za sada taj zahtjev u drugi plan.

U svom intervjuu češkom državnom tv-kanalu Assad je rekao da sumnja u mogućnost pokretanja velike koalicije protiv terorizma. “Zašto ništa nisu naučili nakon Charlie-Hebdoa? Ne možete se boriti protiv terorizma dok izravno podržavate teroriste oružje i savezom s najvećom podrškom terorizmu u svijetu, tj. saudijsku monarhiju”, rekao je Assad.

Francuska ne čini ništa ozbiljnno, dok su Rusi vrlo ozbiljni u borbi protiv terorizma i suradnji sa sirijskom vojskom, dodao je. U vezi turskog uništenja ruskog zrakoplova Assad je ocijenio da je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan “izgubio hladnokrvnost jer je ruska intervencija promijenila odnose snaga na terenu”. “Poraz Erdogana u Siriji, poraz njegove terorističke skupine obilježava njegov politički kraj”, zaključio je.

Na pitanje o mogućnosti ulaska terorista u Euopu među sirijskim izbjeglicama, Assad je rekao da je svakako ubacivanja bilo ali da je teško odrediti koliko. “Vjerujem da se na fotografijama i videosnimkama na internetu mogu pronaći dokazi da su neki koji su ovdje ubijali a ponekad i odrubljivali glave ljudima otišli u Europu kao mirni građani”, rekao je. Europa, ocijenio je, nije uspjela integrirati imigrante iz različitih kultura, a “vahabitske institucije” su financirale aktivnosti kojima se “iskrivljava tumačenje islama”. “Ta regija Bliskog Istoka je izvezla određen ekstremizam u Europu, u našoj krizi Europa izvozi ekstremizam nama”, rekao je.

U vezi slike koju Zapad ima o njemu rekao je da se sramežljivo popravlja. “2005. sam bio ubojica, a 2008. i kasnije sam mirotvorac i 2011. sam lešinar. Sada se događa pozitivna promjena”, rekao je. Na kraju je rekao da neće dati osatvku usred rata, ali da će jednog dana na izborima Sirijci odlučiti žele li ga i dalje ili ne.

You may also like