Ash Carter: SAD mora prihvatiti novu strategiju obrane zbog prijetnji iz Rusije i Kine

Sjedinjene Države moraju prihvatiti novu strategiju obrane kako bi zaštitile državu i ojačale međunarodni pravni poredak u svjetlu ruskih provokacija i kineskog uspona, kazao je u subotu američki ministar obrane Ash Carter. “Moramo osigurati da zajedno s našim partnerima možemo poraziti prijetnje snažnih protivnika u kompleksnim okolnostima”, kazao je Carter na obrambenom forumu u Kaliforniji.

“Nakon 14 godina borbe protiv pobuna i terorizma… usred smo strateške tranzicije kao odgovora na sigurnosne izazove koji će odrediti našu budućnost”. Carter je kazao kako se čini da Rusija namjerava stvarati probleme tako što potkopava načela na kojima počiva međunarodni poredak dok su ambicije, ciljevi i mogućnosti Kine sve veći.

S obzirom na rusko ponašanje u Ukrajini i Siriji SAD ulaže u tehnologije koje uključuju nove sustave bez ljudske posade, nove bombardere velikog dometa i nove internetske tehnologije uključujući nekoliko iznenađujućih, kazao je Carter bez dodatnih pojašnjenja. Istodobno SAD nastavlja očekivati da će Rusija zauzeti ulogu odgovorne sile u međunarodnom poretku, kazao je na nacionalnom obrambenom forumu Ronald Reagan.

U pogledu američkih odnosa s Kinom Carter je predvidio da će oni biti kompleksni dok svije zemlje pokušavaju pomiriti suradnju i kompeticiju. On je istaknuo da je kinesko polaganje prava na Južno kinesko more povećalo izglede za daljnju militarizaciju područja i veće rizike krivih odgovora i sukoba. Zbog toga je SAD “duboko zabrinut”. Američka mornarica dva puta je plovila tim područjem što je izazvalo rekaciju i upozorenja Kine. Carter je najavio kako će biti još takvih misija, ne precizirajući kada.

U Europi NATO ostaje temelj reda no mora se bolje pripremiti na prijetnje koje nosi 21. stoljeće, kaže Carter navodeći kao primjer raspoređivanje snaga u istočnim članicama NATO-a u okviru transformacije koja će omogućiti brži odgovor i održivu obranu.

You may also like