Home Geopolitika Asad: Trumpova uredba nije usmjerena protiv sirijskog naroda nego terorista

Asad: Trumpova uredba nije usmjerena protiv sirijskog naroda nego terorista

by Marijan Opacak

Sirijski predsjednik Bašar al Asad rekao je da nastojanje predsjednika Donalda Trumpa da zabrani državljanima Sirije ulazak u Sjedinjene Države nije usmjereno protiv sirijskog naroda nego protiv terorista, u intervjuu objavljenome u četvrtak. 

Trump je prošli mjesec izdao izvršnu uredbu, koju je suspendirao američki savezni sudac, kojom bi se privremeno zabranio ulazak putnicima  iz sedam uglavnom muslimanskih zemalja uključujući Siriju, kao neograničeno  zabranio ulazak svim sirijskim izbjeglicama.

“To je protiv terorista koji bi se infliltrirali među imigrante koji stižu na Zapad. I to se događa. Događa se u Europi, uglavnom u Njemačkoj”, rekao je Asad u intervjuu za radio Europe 1 i televizijsku mrežu TF1, snimljen u utorak na engleskome jeziku.

“Mislim da je Trumpov cilj spriječiti ulazak tih ljudi. To nije “usmjereno protiv sirijskog naroda”, rekao je.

Trump je rekao da je svrha njegove uredbe, koja je izazvala prosvjede u zemlji i inozemstvu i kaos u američkim i međunarodnim zračnim lukama,  spriječiti militante da uđu u SAD. Zabranu je suspendirao savezni sudac, a prošli tjedan prizivni sud je suspenziju potvrdio.

Asadova vlada često je kritizirala zapadne države zbog njihove potpore sirijskim pobunjeničkim skupinama koje Damask smatra teroristima i upozoravala da takva potpora vodi napadima militanata širom svijeta.

(Agencije)

Related Posts