Asad smatra da će Trump biti prirodni saveznik Damaska pod jednim uvjetom

Predsjednik Sirije Bašar al-Asad  izjavio je da će izabrani američki predsjednik Donald Trump biti “prirodni saveznik” ako se bude borio protiv terorizma, u intervjuu emitiranom u utorak navečer na portugalskoj televiziji RTP.

Radi se o prvoj Asadovoj reakciji na izbor republikanskog kandidata za američkog predsjednika prije tjedan dana.

“Ne možemo ništa reći o tome što će on napraviti, ali ako će se boriti protiv terorizma, jasno da ćemo biti saveznici, prirodni saveznici na isti način kao što smo s Rusima, Irancima i mnogim drugim zemljama koje žele poraziti terorizam”, rekao je Asad.

Pod nazivom “terorizam” režim Damaska podrazumijeva sve neprijateljske oružane formacije, umjerene ili džihadiste, poput Islamske države koja kontrolira prostrana područja u Siriji.

Upitan o izjavama Donalda Trumpa u kojima on ocjenjuje prioritetnom borbu protiv Islamske države u Siriji, Bašar al-Asad izrazio je oprez.

“Naravno da je to obećavajuće, no hoće li to moći konkretizirati? Djelovati u tom smislu? Što je sa snagama koje se protive tome unutar njegove administracije i prevladavajućoj struji u medijima koji su bili protiv njega? Zato se još pitamo hoće li moći održati svoja obećanja”, dodao je on.

U razgovoru koji je u subotu objavio Wall Street Journal Donald Trump sugerirao je da se treba jače boriti protiv IS-a. A o smjeni Bašara al-Asada kazao je “pobijedit ćemo Rusiju”, saveznicu Damaska.

“IS je puno veća prijetnja za nas od Asada”, rekao je već u srpnju Trump za New York Times.

(Agencije)

You may also like