Asad poručio da želi nadzor nad Sirijom prije primirja

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad izjavio je u ponedjeljak da želi vratiti sva područja koja izmiču kontroli režima, nekoliko sati prije stupanja na snagu sporazuma o prekidu vatre koji sirijska oporba još nije prihvatila, a kurdska milicija YPG najavila je prekid ofenzive.

“Sirijska država odlučna je povratiti od terorista sva područja i uspostaviti sigurnost”, izjavio je Asad službenim medijima prilikom nenajavljenog posjeta nekadašnjem pobunjeničkom uporištu Daraja blizu Damaska.

Primirje, koje su iscrpljujućim pregovorima sklopili Washington i Moskva, trebalo bi prekinuti u ponedjeljak navečer sukobe u dijelu Sirije, no nekoliko sati prije njegova stupanja na snagu, oporba još nije dala svoj pristanak.

Oporba dvoji u spremnost predsjednika Asada da poštuje uvjete sporazuma te je u ponedjeljak tražila jamstva prije davanja podrške sporazumu. “Nadamo se da će biti jamstava, a posebno ih želimo od SAD-a”, kazao je Salem al-Moslet, glasnogovornik Visokog povjerenstva za pregovore sirijske oporbe.

Asad je pokopao nadu u brzi prekid sukoba izjavivši u ponedjeljak kako želi “povratiti” čitav teritorij koji izmiče kontroli režima. “Oružane snage nastavit će svoj posao bez oklijevanja i nezavisno od vanjskih i unutarnjih čimbenika”, kazao je Asad.

Prekid neprijateljstava, uključujući zračne udare, treba stupiti na snagu u 18 sati po srednjoeuropskom vremenu. “Ima onih koji imaju iluzija i nisu ih se riješili već pet godina”, kazao je sirijski predsjednik ciljajući oporbu, po riječima koje je preuzela službena agencija Sana.

Nakon neuspjelih pokušaja dogovora prekida vatre pod okriljem UN-a mnogo je dvojbi da će se zaustaviti rat koji je usmrtio gotovo 290.000 ljudi, a raselio 11 milijuna Sirijaca u najvećoj izbjegličkoj krizi.

“Neki su računali na obećanja iz inozemstva”, kazao je Asad misleći na Sjedinjene Države, Francusku, Veliku Britaniju, Saudijsku Arabiju i Tursku. Ta se obećanja “neće konkretizirati”, ustvrdio je on.

Kurdska milicija YPG, koja nadzire dijelove sjeverne Sirije, u priopćenju je izrazila nadu da će sporazum omogućiti da se fokus prebaci na borbu protiv džihadističke Islamske države i da se pripreme potrebni uvjeti za političku tranziciju.

Savez Sirijskih demokratskih snaga (SDF) koji uključuje YPG, također je najavio da će poštovati sporazum, prenosi agencije Reuters. SDF i YPG igrali su ključnu ulogu u međunarodnoj kampanji predvođenoj SAD-om protiv Islamske države.

Nacionalističke pobunjeničke skupine, uključujući one koje imaju potoru vanjskih neprijatelja predsjednika Asada, pisale su u nedjelju Washingtonu kako bi izrazile zabrinutost predloženim sporazumom. U pismu u koje je Reuters imao uvid navode da “će pozitivno surađivati, ali ocjenjuju da uvjeti favoriziraju Asada.

Također su ocijenile da bi skupina Jabhet Fateh al-Sham trebala biti uključena jer nije nikada izvodila napade izvan Sirije unatoč svojim prethodnim vezama s Al Kaidom. Jabhet Fatah al-Sham je objavila da je sporazum o prekidu vatre smišljen da oslabi “učinkovite” snage koje se bore protiv Asada i da “pokopaju revoluciju”.

Građanski rat u Siriji počeo je kao pobuna protiv režima predsjednika al-Asada no on je ojačao zahvaljujući podršci ruskih zračnih snaga i iranske milicije.

You may also like

0 comments