Asad otkrio detalj iz života Josipa Broza Tita pa se referirao na Srbiju

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad u intervjuu za Politiku rekao je da u njegovoj zemlji dobro znaju da je Srbija prošla kroz sve što prolazi Sirija. Kao primjere je naveo medijsku sotonizaciju, poticanje vjerskih sukoba, ekonomske sankcije, bombe i na kraju otimanje teritorija, javlja B92.

“Poslije kurtoaznih riječi na početku razgovora, predsjednik Asad me je podsjetio na dugogodišnje prijateljstvo njegovog oca s maršalom Titom, na prijateljstvo naroda Sirije i Jugoslavije, a sada na prijateljstvo naroda Sirije i Srbije”, naveo je specijalni izvjestitelj “Politike” Miroslav Lazanski u izdanju tog dnevnog lista od danas.

U tekstu kojim se najavljuje intervju koji će u cijelosti biti objavljen u četvrtak, Lazanski je rekao da mu je predsjednik Sirije osobno otvorio ulazna vrata kuće i rekao mu: “Dobro došao, prijatelju”.

Lazanski, koji je na raspolaganju imao 25 minuta za intervju, rekao je Asadu, na pitanje koliko se u Srbiji zna o onome što se događa u Siriji, da narod u Srbiji pruža bezrezevnu podršku Siriji u borbi protiv terorista Nusra fronte i Islamske države, prenosi Večernji.

Također u razgovoru objavljenom u utorak u New York Timesu, Asad je isključio bilo kakve političke promjene prije vojnog rješenja sukoba i istaknuo da će ostati na dužnosti najmanje do kraja svog trećeg sedmogodišnjeg mandata 2021. Asad je “zračio samouvjerenošću i otvorenošću” u razgovoru u kojem je optužio SAD da stoji iza rata i aktivno podupire Islamsku državu i ostale terorističke skupine. “Ja sam na svim naslovnicama, zločest predsjednik, zločest dečko koji ubija dobre dečke”, rekao je Asad. “Znate da je to spin. Pravi razlog je svrgavanje vlade koja ne odgovara američkim kriterijima”, ocijenio je.

Asad ipak ističe da je spreman na dijalog, čak i sa SAD-om. “No to ne znači odustajanje od svog suvereniteta i pretvaranje Sirije u banana državu”, rekao je.

Unatoč golemom međunarodnom pritisku, Asad vjeruje da će ostati na vlasti zahvaljujući potpori lokalnog stanovništva. Rekao je da veliku podršku dobiva od ljudi koji se ne slažu s njegovom i politikom vladajuće stranke Baath, ali se boje alternativne ekstremističke vlasti i kolapsa zemlje.

You may also like

0 comments