Home Geopolitika Asad odbacio sigurne zone u Siriji

Asad odbacio sigurne zone u Siriji

by Marijan Opacak

Predsjednik Bašar al-Asad odbio je stvaranje sigurnih zona za izbjeglice u Siriji, ideju koju je podržao američki predsjednik Donald Trump, stoji u transkriptima razgovora koje je u petak objavio Yahoo News.

Asad je istaknuo kako bi pozdravio suradnju s Washingtonom u borbi protiv Islamske države, no samo ako bi SAD zauzeo “jasan politički stav” o sirijskom suverenitetu i jedinstvu.

Asad je s oprezom pozdravio usredotočenost nove američke administracije na borbu protiv džihadista. Trump je po tom pitanju izrazio mogućnost suradnje s Rusijom, saveznicom Damaska.

SAD je pod predsjednikom Barackom Obamom pozivao na Asadov odlazak, te je podržavao pobunjenike koji su ratovali protiv njega. Sirijska je vlada odbacila stvaranje sigurnih zona koje podržavaju pobornici pobunjenika poput Katara i koje bi moglo pojačati vojnu prisutnost SAD-a u Siriji.

“To nije nimalo realistična ideja”, rekao je Asad.

“Ovdje možete imati prirodne sigurnosne zone, a to je naša država. Ne trebaju im nikakve sigurnosne zone”, istaknuo je.

“Puno je održivije, praktičnije i jeftinije imati stabilnost nego sigurnosne zone”, zaključio je sirijski predsjednik, dodavši kako postoji rizik da bi ih napadale naoružane skupine.

Sigurnosne zone odbacili su i Ujedinjeni narodi, tvrdeći da uvjeti u Siriji, u kojoj traju sukobi na više strana, nisu primjereni.

Trump nije iznio detalje o svojim idejama za zone, osim toga da će ih platiti zaljevske države.

Borba protiv Islamske države

Asad je rekao da bi američka vojska bila “dobrodošla” u Siriji u borbi protiv Islamske države ako bi se koordinirala s Damaskom i priznala suverenitet njegove vlade.

“Ako su Amerikanci iskreni, naravno da su dobrodošli. Kao i bilo koja druga država, mi se želimo boriti protiv i poraziti teroriste”, naglasio je sirijski predsjednik.

Moskva je objavila da su Trump i ruski predsjednik Vladimir Putin prošlog mjeseca telefonski razgovarali o stvaranju “istinske koordinacije” u borbi protiv Islamske države i “drugih terorističkih skupina”, no nema naznaka planira li Washington surađivati i sa samom Sirijom.

Američko-ruska suradnja se zasad svodi samo na osiguravanje toga da zračne snage dviju država djeluju tako da ne postoji rizik slučajne konfrontacije ili kolizije.

(Agencije)

Related Posts